Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

'Nechutně bohatý' internetový gigant přestává rozhazovat. Dohlédne na to 'Nelítostná Ruth'

'Nechutně bohatý' internetový gigant přestává rozhazovat. Dohlédne na to 'Nelítostná Ruth'
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Když Google před rokem a půl zčistajasna ohlásil restrukturalizaci a vznik holdingové společnosti Alphabet, byla to definitivní tečka za jednou érou. Skončila doba, kdy Google fungoval jako obří start-up a rozhazoval peníze, kde se dalo.

Přestože je Google primárně reklamní společností a téměř 90 procent jeho příjmů tvoří reklama, v průběhu uplynulých let se společnost díky svému úspěchu začala poohlížet po aktivitách v dalších oblastech, více či méně souvisejících s jejím původním podnikáním - mimo jiné v energetice, internetové infrastruktuře, zdravotnictví, robotice nebo poskytování mobilního připojení. 

V roce 2010 vznikly laboratoře Google X, kde nejbystřejší myslitelé současnosti začali bádat nad potenciálně přelomovými technologiemi. Právě tam vznikaly super-neúspěšné brýle Google Glass, létající balónkový internet Loon, létající dron Wing nebo robotická samoříditelná auta.

Google neváhal do těchto projektů investovat v průběhu několika let obrovské prostředky v řádu miliard dolarů. Pro Larryho Pagea a Sergeie Brina, zakladatelů společnosti, to byly "sázky" nebo také "moonshots" - sázky na technologie, které by v budoucnu mohly být podobně průlomové jako Google samotný v roce 1998 a vydělat další miliardy. Anebo také nemusely.

Bláznivé nápady boháčů z internetu

V polovině roku 2011 Google koupil výrobce mobilních telefonů Motorola za 12,5 mld. dolarů. Spousta lidí tak nějak instinktivně cítila, že to bude pořádný průšvih. A taky že byl - do tří let Google rozprodal Motorolu na části za méně než polovinu původní ceny.

V roce 2013 koupil Google společnost Boston Dynamics, která vyrábí dnes asi nejpokročilejší roboty. Začátkem letošního roku ale Google oznámil, že firmu chce prodat. V současné době, zatím neúspěšně, hledá kupce. 

Mezitím se v Google X objevovaly stále podivnější projekty. Google chtěl například zkoumat a vyvíjet teleportaci (nakonec se přišlo na to, že odporuje fyzikálním zákonům), jet-packy, robotické vertikální farmy, obří vzducholodě, hoverboardy a spoustu jiných bláznivých nápadů. Vývoj robotických aut šel pomalu a mezitím do něj naskočila celá řada dalších firem. Šíření internetu s pomocí balónů také n nedopadlo příliš dobře.

Lehkomyslné utrácení nejspíš muselo uvnitř firmy vytvářet nepříjemně napjatou atmosféru. Byl to také jeden z hlavních a oficiálně přiznaných důvodů, proč se v polovině roku 2015 změnila struktura společnosti na holding jménem Alphabet, kde se nejvýnosnější Google stal "pouze" jednou z mnoha společností.

Akcionáři díky tomu mají mnohem lepší přehled o tom, které části konglomerátu vydělávají a které ne, případně kolik. Dalšími dceřinými společnostmi Alphabet jsou kromě Google například také Calico (biotechnologie pro prodloužení života a zlepšení zdraví), DeepMind (umělá inteligence), Verily (opět zdravotnictví), Google Access (přístup k internetu) či X (původní laboratoře Google X).

Přichází Nelítostná Ruth

Nejnovějším přírůstkem do rodiny firem je pak Waymo. Tato firma má na trhu konečně začít komerčně nabízet systém robotického řízení aut, který dlouhá léta vznikal v Google X. Zatím není jasné v jaké podobě, komu, nebo za jakou cenu. Jisté je, že stejný osud - tedy buďto komerční nasazení, nebo zrušení časem potká většinu dlouholetých výzkumných projektů v Google (X).

Postará se o to především nová šéfúčetní Ruth Poratová, zkušená finanční profesionálka, která před nástupem do Alphabetu pracovala prakticky celý svůj život v gigantickém finančním molochu jménem Morgan Stanley. Že nekonečné utrácení peněz bez praktických výsledků je u konce, naznačují i odchody významných postav jednotlivých výzkumných projektů.

Podle magazínu Bloomberg opustili Google/Alphabet například David Vos, vedoucí vývojář létajících dronů Wing, Bill Maris, šéf investiční společnosti GV, nebo Tony Fadell, šéf společnost Nest zabývající se termostaty a dalšími "udělátky" pro domácnosti, kterou Google před lety koupil. Fadell údajně pracoval na nové verzi Google Glass nazvané Aura.

Za rozsáhlou reorganizací nestojí nikdo jiný, než právě Ruth Poratová. Právě ona má v Alphabetu a jejích dceřiných společnostech zajistit finanční disciplínu, a to také dělá. Navzdory faktu, že Google slušně vydělává a nikdy neměl peněz nedostatek - spíš naopak. Díky Poratové ale bude vydělávat ještě víc.

Nejrůznější technologické výstřelky to nebudou mít za vlády ženy, které se prý přezdívá "Nelítostná Ruth", úplně nejsnazší. Vývojové týmy musí nově platit za všechny služby, které jim mateřská společnost poskytuje, což bylo dříve výjimečné. A pokud se do pěti let nepromění v ziskový byznys, skončí.

Zdroje:
Vlastní