Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Abeceda všeho: Google začal internetem, brzy změní svět

Abeceda všeho: Google začal internetem, brzy změní svět
Spoluzakladatel Googlu Larry Page | zdroj: Profimedia

'Google není tradiční společnost. A ani se takovou stát nehodláme,' napsali jeho zakladatelé před 11 lety. Dnes Larry Page a Sergey Brin provádí se stejným heslem na rtech největší restrukturalizaci firmy v její historii. Výsledkem bude zeštíhlení Googlu, jmenování nového výkonného ředitele a především založení holdingové společnosti Alphabet, která se stane mateřskou společností Googlu a všech dalších firem a aktivit, ve kterých mají oba zakladatelé prsty. Page bude v Alphabetu figurovat jako výkonný ředitel, Brin jako prezident. Google pak svěří do rukou Sundara Pichaie.

Nová holdingová společnost Alphabet bude zastřešovat vše, co dosud spadalo pod široký a v posledních letech nafouklý Google.

Google se tím zbaví aktivit, které nesouvisí s jeho primárním byznysem. Ve výsledku má být menší, soustředěnější a agilnější, s větším důrazem na své jádro: reklamní byznys, Android, vyhledávání, Apps, Gmail, YouTube, Mapy a další webové služby.

Page a Brin jsou přesvědčeni, že korporace časem zleniví a zpohodlní, zaseknou se u jediné věci, kterou vylepšují pouze nepatrně. V technologickém průmyslu, jak říká Page, "musíte být trochu mimo svou zónu pohodlí, abyste zůstali relevantní."

Oba zakladatelé internetového obra ví, o čem mluví. Svým způsobem jsou nesví víc, než ostatní velcí technologičtí hráči. Během poslední dekády založili, investovali, nebo jinak pomohli na svět několika ambiciozním nápadům.

Několik málo z nich jich už funguje a je v prodeji, jiné jsou v podobě prototypu a některé jsou teprve ve fázi výzkumu a vývoje. Málokterý z experimentů ale přímo souvisí s hlavními aktivitami Googlu.

Často medializované projekty jako brýle Google Glass nebo samojezdící auta jistě netřeba připomínat, ale firma se rozkročila do mnohem spekulativnějších a odvážnějších vod. K těm ještě relativně nepřekvapivým můžeme řadit například projekt Wing testující drony nebo Fiber distribuující velmi rychlý a levný internet.

Inovace a experimenty Googlu pokračují kontaktními čočkami, které dokážou hlídat stav pacienta postiženého cukrovkou. V jeho portfoliu najdete chytré termostaty Nest, firmu Makani, která vyrábí jakési autonomní létající draky určené pro tvorbu levné větrné energie z výšek, kde víc fouká.

Zakladatelé Googlu se také nikdy netajili svým zájmem o moderní pojetí medicíny a tak investují nemalé peníze i v této oblasti, ať jde o nanočástice detekující nemoci, speciální lžíci určenou pro pacienty trpící Parkinsonovou nemocí nebo extrémně ambiciozní firmu Calico, jejímž cílem je "vyřešit" stárnutí a výrazně prodloužit průměrný lidský život.

Prostřednictvím společnosti Sidewalk Labs chce Page řešit fungování měst, které podle něj není v současné době příliš efektivní. A nakonec nesmíme zapomenout ani na mediálně vděčné autonomní roboty z Boston Dynamics a vývoj plnohodnotné umělé inteligence.

I roboti z Boston Dynamics patří do portfolia Googlu

Všechny tyto aktivity mají pramálo společného s vyhledáváním, reklamami, videi na YouTube a ostatními klíčovými službami Googlu. Proto se teď od Googlu oddělí ještě víc a bude je zastřešovat Alphabet. Page i Brin tak budou mít volné ruce a svobodu na ještě ambicióznější projekty, zatímco Google se bude s Pichaiem v čele soustředit na svůj hlavní byznys.

Dle slov obou zakladatelů je jejich hlavním cílem zlepšit lidem život. Bez jakékoliv nadsázky lze říct, že se jim to v internetovém prostředí už povedlo. Nyní mají nakročeno k tomu, aby tento úspěch zopakovali i v reálném životě.

Součástí nové struktury budou také Google Ventures a Google Capital, dvě investiční organizace, které svými finančními injekcemi, know-how a dalšími zdroji pomáhají na svět zajímavým a odvážným projektům.

Google investoval prostřednictvím Ventures a Capital například do publikační platformy Medium, do známého přepravního startupu Uber, komunikační platformy Slack, nebo do řady lékařských společností.

Byť bude Alphabet čnít nad všemi zmíněnými firmami a aktivitami, nebudeme se s jeho jménem setkávat tak často. Jednotlivé firmy mají mít v rámci holdingu vlastní ředitele, značky a firemní identity, pod kterými je najdeme na internetu či na pultech obchodů.

Z Alphabetu se tak nestane zdomácnělá značka známá běžným uživatelům a zákazníkům.

Holding bude stát spíše v pozadí, kde bude poskytovat jednotlivým šéfům adekvátní podporu - ať už půjde o kapitál, know-how, lidské zdroje, kontakty, či cokoliv jiného, co bude v jejich moci.

Podporu budou nadále poskytovat i Googlu, ze kterého se oba jeho zakladatelé stahují.

Google

Nejznámější a největší firmou spadající pod Alphabet je Google. Vznik holdingu bude mít na internetového giganta nemalý vliv. Jak už bylo řečeno, separováním všech vedlejších firem a aktivit Google shodí přebytečná kila a bude se moct soustředit pouze na své internetové projekty a služby.

Se staronovým Googlem přichází staronový šéf Sundar Pichai, který do společnosti nastoupil v roce 2004 a teď, po 11 letech, převezme klíče k jedné z nejdůležitějších korporací dnešní doby.

Pichai, který se nejdříve staral o dnes už zapomenutý Google Toolbar, vyrostl na internetovém prohlížeči Chrome, kterému se v době Firefoxu a tehdy ještě stále široce používaného Internet Exploreru nedávalo příliš mnoho šancí. Jeho raketový nástup ale obrátil i ty největší skeptiky.

Netrvalo dlouho a z Chromu vzešly další produkty, včetně druhého papírově nepravděpodobného úspěchu, který se stal hitem - operačního systému ChromeOS, který pohání levné notebooky.

Následně dostal Pichai na starost balíček webových služeb Google Apps a po přesunu Andy Rubina k robotické divizi mladý Ind vyfasoval mobilní operační systém Android, na ktrém běží zhruba 80 procent mobilních telefonů na trhu.

Zlom nastal v říjnu minulého roku, kdy Page svěřil Pichaiovi prakticky všechny klíčové produkty: vyhledávání, Mapy, Disk, reklamy, Google+ apod. Z někoho, kdo před pár lety začínal na liště pro cizí internetové prohlížeče, byl najednou senior viceprezident pro drtivou většinu produktů a de facto druhý nejdůležitější muž Googlu.

Snad jediná klíčová služba, který pod Pichaie nikdy nespadala, je YouTube, který stál a bude stát tak trochu stranou i coby samostatná firma vlastněná Googlem, s šéfovou Susan Wojcicki, která bude komunikovat přímo s Pichaiem.

Pichai se ve všech rolích osvědčil a tak pro správní radu společnosti nebylo těžké jmenovat šikovného a údajně zdrženlivého a klidného manažera novým šéfem Googlu.

Page přislíbil Pichaiovi pomocnou ruku a ujistil investory i veřejnost, že budoucímu šéfovi Googlu leží na srdci dlouhodobá mise firmy - organizovat všechny informace světa tak, aby byly univerzálně dostupné a užitečné.

Proč Alphabet?

Kromě zmíněných důvodů hrají svoji roli také akcionáři, investoři a přelétavý talent. Akcionářům Googlu se výstřelky "otců zakladatelů" do spekulativních experimentálních oblastí nikdy moc nelíbily. Jsou totiž příliš dlouhodobě, většina z nich nepřináší, ještě dlouho nebude přinášet žádný zisk a nijak nepodporují ani hlavní obchodní aktivity firmy.

Založením Alphabetu bude celá struktura z pohledu akcionářů rozdělena na dva segmenty: Google a Alphabet.

Finanční výsledky Googlu a jenom Googlu se tak akcionáři dozví už v nadcházejícím čtvrtém kvartále. Zároveň s tím se akcionáři dozví finanční výsledky všech ostatních firem Alphabetu jako jednoho celku. Co se konkrétních burzovních kroků týče, Alphabet Inc. nahradí stávající Google Inc. coby veřejně obchodovatelnou entitu a všechny akcie Googlu se automaticky konvertují do stejného množství akcií Alphabetu se stejnými právy.

google stock zdroj: tisková zpráva

Dlouhodobý vývoj akcií Googlu. Zdroj: Google Finance

Na oznámení nového holdingu zareagovaly akcie 6procentním růstem, čímž akcionáři potvrdili pozitivní přijetí zprávy. Ostatně pro ně to přinese větší transparentnost, kdy uvidí kudy a kam přesně peníze tečou.

V posledních letech byly investice Googlu do experimentálních oblastí stále větší, zatímco výnosy jsou nejasné. To se ve čtvrtém kvartále změní.

Dalším nezanedbatelným faktorem je i udržení talentu. Kariéristé, kteří se ve staré struktuře Googlu dostali do vedení některého z projektů, nemohli příliš stoupat nahoru. Mohli dosáhnout na pouhého vedoucího sekce, divize, nebo maximálně na pozici (senior) viceprezidenta. Nic víc.

V nové struktuře jim může Alphabet nabídnout podíl v dané firmě, výrazně méně byrokracie, méně manažerů a v neposlední řadě také možnost vyšplhat se až na pozici výkonného ředitele.

Pro ambiciozní talenty, kariéristy, kterých není v Silicon Valley málo, jsou podobné možnosti klíčové a často raději odejdou z teplého místečka ve velké korporaci do malého, ale finančně zajištěného startupu.

Tam mají větší volnost, zbaví se byrokratických a zdlouhavých postupů a získají třeba i nezanedbatelný podíl ve firmě, který se pak při prodeji startupu nějaké korporaci zúročí. Podobným způsobem se například Steve Jobs dostal v roce 1997 zpátky do Applu skrze svoji firmu NeXT.

Jedním z ohrožených talentů mohl být minulý rok paradoxně sám Pichai, kterého podle oficiálně nikdy nepotvrzených spekulacích lanařilo představenstvo Microsoftu do pozice výkonného ředitele. Nakonec ji získal Ind Satya Nadella, jeden z prvních vysoce postavených technologických šéfů, který Pichaiovi veřejně pogratuloval.

Ti druzí, vy a všichni ostatní

Praktický dopad přerodu Google v holding Alphabet na běžného uživatele bychom mohli začít pozorovat relativně brzy.

Čistě teoreticky by mohl Google začít třeba ještě letos uvádět na trh nové služby, aktualizace a nové verze těch stávajících. Podobně věci by mohly přicházet častěji a rychleji, než by tomu bylo za staré struktury. Vliv Alphabetu, respektive jeho firem, pocítí běžný zákazník na vlastní kůži až za několik let.

Jakkoliv to může firmám Alphabetu trvat i desítky let, nelze však zavírat oči před jeho ohromným potenciálem. Pokud se považujete za mladého člověka, je pravděpodobné, že vám Alphabet změní život.

Je prakticky nereálné odhadovat, kdy se některá z jeho technologií dostane do běžného masového provozu, ale až se tak stane, začne se měnit svět. Samojezdící auta tento potenciál mají, stejně jako virtuální realita (Google Cardboard). Nemluvě o lékařských aktivitách, robotech a umělé inteligenci.

Ostatně na českých silnicích zemřelo za posledních deset let zhruba 10 tisíc lidí. Jen loni si nehody vyžádaly přes 600 obětí. Drtivou většinu z toho způsobil lidský faktor. A teď si představte dobu za 20, 30 let, kdy budou samojezdící auta standardem.

Od Googlu mají najeto dohromady přes 1,6 milionu kilometrů a byly ve 14 dopravních nehodách. Ani jednu z nich samojezdící auta nezpůsobila. Nejčastěji se prý stává, že Googlu do auta zezadu napálí řidič, který nestihne zabrzdit.

Testovací projížďky běžných lidí v autech bez volantu

Když se posuneme v budoucnosti ještě o kousek dál, není těžké si představit dobu, kdy budou mít lidé zákonem zakázáno řídit. Jednoduše kvůli nespolehlivosti a nevypočitatelnosti. Takže ano, jakkoliv futuristicky a nedosažitelně mohou některé aktivity Alphabetu znít, budou mít dopad i na váš život.

Není jednodušší způsob, jak si uvědomit rychlost vývoje: vezměte do ruky mobilní telefon a uvědomte si, co všechno s ním můžete dělat. Pak si vybavte schopnosti telefonu, který jste měli před 10 lety. Před 20 lety jste přitom žádný telefon neměli.

Jaké asi schopnosti bude mít zařízení, které budete nosit v kapse za 10 či 20 let? Technologické firmy mají na náš život zásadní a přímý dopad, ať už si to uvědomujete nebo ne. A Google, respektive Alphabet, se bude v následujících letech objevovat v našich životech asi častěji, než byste mohli odhadnout.

Konkurenční technologické firmy, ať už se bavíme o Facebooku, Amazonu, Microsoftu či Applu, svým způsobem následují Google. Diverzifikace portfolia tady samozřejmě existovala od nepaměti, ale Google ji v posledních letech, v době internetu, posunul do velmi zajímavé roviny.

Rozkračovat se mezi různé produkty musí všichni, jinak se časem stanou nerelevantními. A vidíme to jak u starého Microsoftu, tak u nového Facebooku.

Microsoft začínal na operačním systému a kancelářském balíčku. Teď dělá vyhledávání, webové služby, zábavní zařízení, nebo třeba videohry.

Apple se proslavil domácím počítačem. Dnes ho znáte díky mobilním telefonů, hodinkám, hudbě a webovým službám. Amazon byl pouhým eshopem. Dnes má cloudové služby, servery pohánějící nemalou část internetu, drony, tablet, telefon, zábavní zařízení, videohry...

Ostatně i Facebook, který by se mohl zdát jako nejjednodušší společnost, rozvíjí internetovou infrastrukturu v rozvojových zemích a vyrábí virtuální realitu.

Diverzifikují všichni, protože nikdo nechce zůstat na trhu jen s jedním produktem. Každý nás chce zaháčkovat do svého ekosystému služeb a nabídnout takovou kvalitu a pohodlí, abychom už o konkurenci ani neuvažovali.

Google teď udělal milový krok k dramatickému zlepšení svého ekosystému, nejen na webu. A k tomu, aby změnil náš život.

Zdroje: