Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kyjev se chystá na blackout. Připravuje plán na evakuaci milionů lidí

Kyjev se chystá na blackout. Připravuje plán na evakuaci milionů lidí
Žena hledí na potemnělé centrum Kyjeva. | zdroj: Profimedia

Vedení Kyjeva připravuje plán evakuace všech obyvatel města pro případ, že by v něm nastal blackout – úplný výpadek proudu. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko o víkendu upozornil obyvatele metropole, že se město může ocitnout bez světla, vody i vytápění.

Napsal to deník The New York Times, který se odvolává na Romana Tkačuka z městské správy. Pokud by ruské jednotky dál ničily objekty kyjevské energetické infrastruktury, mohl by Kyjev zůstat úplně bez dodávek proudu, řekl Tkačuk. Spolu s tím by přestaly fungovat i dodávky vody a rovněž kanalizace.

Starosta Kličko v neděli občany varoval, že se město může ocitnout bez světla, vody a vytápění, a vyzval občany, aby se na tuto situaci připravili.

Městští úředníci by se o nebezpečí úplného blackoutu měli dozvědět s dvanáctihodinovým předstihem. V takovém případě vyzvou obyvatele, aby z města odjeli. V Kyjevě nyní žije kolem tří milionů lidí, z nichž asi desetinu tvoří běženci z jiných částí země.

profimedia-0734336853 Zničené rozvody elektřiny na okraji Kyjeva. | zdroj: Profimedia

Starosta města Kličko ale v sobotu ve vysílání televize vyzval Kyjevany, aby se zamysleli, zda mají možnost dočasně se přesunout k příbuzným nebo ke známým, kteří mají dům za městem s kamny a vlastním přívodem vody.

Kvůli častým ruským útokům na energetickou infrastrukturu se mnohá ukrajinská města potýkají s výpadky proudu. V Kyjevě a na dalších místech navíc úřady ve snaze šetřit elektrickou energii nyní přistupují ke stabilizačním odstávkám proudu.

Rusové během invaze poškodily už 40 procent ukrajinské energetické infrastruktury.

Zdroje: