Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

NATO se vrací na zápraží Ruska. Američané a Gruzínci pořádají vojenské manévry

NATO se vrací na zápraží Ruska. Američané a Gruzínci pořádají vojenské manévry
Američané nejsou v Batumi zdaleka poprvé | zdroj: Profimedia

Američané a Gruzínci se připravují na společná vojenská cvičení s názvem Partnerství vysoké úrovně, která se uskuteční 11. až 15. května. Do gruzínského přístavu Batumi už dorazila americká armádní technika, která odtud zamíří na vojenskou ve Vaziani východně od Tbilisi. 

Americko-gruzínských cvičení se zúčastní dohromady 600 vojáků. Američané na ně vyšlou do Gruzie mimo jiné vojáky z divize, která je součástí alianční jednotky bleskového nasazení.

Gruzínské ministerstvo obrany k manévrům uvedlo, že si během nich gruzínská armáda vyzkouší standardy aliančních jednotek zvláštního nasazení. NATO evidentně počítá s Gruzínci do budoucna jak v rámci dalšího výcviku, tak i aliančních operací.

Tbilisi minulý týden navštívila Evelyn Farkasové ze sektoru amerického ministerstva obrany, který se věnuje Rusku, Ukrajině a celkově euroasijskému regionu. Plánovaná vojenská cvičení prohlásila za nejaktivnější, jaké dosud Spojené státy uskutečnily s Gruzií.

Po pětidenní válce Ruska s Gruzií v roce 2008 to skoro vypadalo, že aliance ustoupila ruskému nátlaku a polevila v zájmu o gruzínské území. Vzhledem k vývoji na geopolitické scéně v posledním roce to ale vypadá, že se NATO rozhodlo vrátit se zpět na ruské zápraží.

Aliance je aktivní i v jiných částech ruského pohraničí. Na konci dubna se například uskutečnily společné manévry v Estonsku s označením Tornádo.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg také před časem oznámil, že aliance vytvoří regionální velitelství v šesti zemích východní Evropy (Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a Bulharsku), které propojí národní armády s aliančními silami. 

Zdroje: