Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Putinovi vlci otestují 'evropské hodnoty'. V Německu podají žalobu kvůli zrušení víz

Putinovi vlci otestují 'evropské hodnoty'. V Německu podají žalobu kvůli zrušení víz
Chirurg a jeho motorkáři okázale slaví konec druhé světové války. Na snímku drží kopii vítězného praporu rudé armády | zdroj: Profimedia

Ruský motorkářský klub Noční vlci, který způsobil poprask kvůli průjezdu východní Evropou, chce spolu soudně řešit zrušení víz, o které je připravily německé úřady. Vůdce motorkářů Alexandr 'Chirurg'  Zaldostanov  oznámil, že klub už kvůli tomu najal německého právníka. 

Rozhodnutí Němců považuje Zaldostanov za bezpráví, víza totiž motorkáři zůstali zcela oficiálně.

"Noční vlci jsou motorkářským klubem, nikoli zakázanou extrémistickou organizací," prohlásil Chirurg. "V nejbližší době podáme v Německu žalobu zpochybňující zákaz vjezdu Nočních vlků, anulování víz a deportaci našich bajkerů. Dáváme teď dohromady veškeré dokumenty, které jsou k tomu potřeba," dodal.

K jejich žalobě se podle jeho slov připojí i jejich "evropští kolegové", kteří jim "pomohli najít německého právníka". O jaké kolegy jde, ale neupřesnil.

Chirurg si je přitom vědom toho, že rozhodnutí německých úřadů o anulování víz má politický podtext a vyhrát soudní při v Německu tak bude těžké. Soud považuje takřka za zkoušku evropských hodnot. "Každý Rusku nadává, jak máme všechno koupené. Tak se podíváme, jak se u nich v Evropě ochraňují lidská práva," dodal Zaldostanov.

Zdroje:
Lenta.ru