Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

„Napalmová dívka“ je konečně bez jizev. Padesát let po útoku

„Napalmová dívka“ je konečně bez jizev. Padesát let po útoku
Kim Phuc u slavné fotky, která jí v podstatě zachránila život | zdroj: Profimedia

Padesát let po napalmové útoku na vietnamskou vesnici nedaleko Saigonu je Kim Phuc zachycená na legendárním snímku konečně bez jizev. „Napalmová dívka“, která se stala symbolem hrůz války ve Vietnamu, absolvovala poslední ze série ošetření speciálním laserem na popáleniny. 

Kim Phuc bylo devět let, když ji při útěku z vesnice bombardované napalmem asi 40 kilometrů severozápadně od Saigonu v roce 1972 zachytil tehdy 21letý fotograf Nick Ut. Křičela bolestí a byla nahá, jak jí kapky lepivého napalmu propálily šaty a pak i vrstvy kůže jako zrosolovatělá láva. Fotograf tehdy dívku odvezl do nemocnice a díky svému americkému novinářskému průkazu pro ni vymohl lékařskou pomoc. Více než rok strávila v nemocnici, kde se zotavovala ze zranění, a žila s neustálými bolestmi a omezenou hybností.

Tento týden podstoupila dvanácté a poslední kolo laserové léčby v institutu dermatologie v Miami. Právě v Miami se také setkala s Utem, který byl za snímek nazvaný Dívka z Trang Bang oceněn Pulitzerovou cenou. Říká o něm, že jí zachránil život. Jeho fotka významně ovlivnila pohled americké společnosti na válku ve Vietnamu a dodnes patří k nejdojemnějším protiválečným mementům.

„Už nejsem oběť války“

Žena si přeje, aby všichni mohli žít s láskou, nadějí a odpuštěním. „Pokud se všichni takto naučí žít, nebudeme vůbec potřebovat válku,“ řekla. Poznamenala také, že fotografii nenáviděla, připadala si ošklivá a styděla se za to, že je na ní nahá. V následujících letech měla sebevražedné myšlenky, žila s duševním traumatem a nesnesitelnou fyzickou bolestí. V 90. letech se přestěhovala do Kanady, kde založila nadaci Kim Foundation International, která nabízí lékařskou pomoc včetně psychologické podpory dětem zasaženým válkou.

Minulý měsíc v rozhovoru s kanadskou stanicí CBC prohlásila, že už „není obětí války“. „Jsem přeživší. Mám pocit, že před 50 lety jsem byla obětí války, ale teď, o 50 let později, jsem kamarádka, pomocnice, matka, babička a přeživší, která volá po míru,“ řekla.

Zdroje: