Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Na večeři už nepřijde: Zemřel Sidney Poitier, první černošský oscarový herec

Na večeři už nepřijde: Zemřel Sidney Poitier, první černošský oscarový herec
Sidney Poitier | zdroj: Profimedia

V 94 letech zemřel legendární americko-bahamský herec Sidney Poitier, který v roce 1964 jako první člověk tmavé pleti získal Oscara za nejlepší herecký výkon ve filmu Polní lilie.

Poitier natočil za svou více než sedmdesátiletou kariéru desítky filmů a v 60. letech byl inspirací pro řadu aktivistů bojujících za ukončení rasové segregace v USA.

„Přišli jsme o ikonu, hrdinu, mentora, bojovníka a národní poklad,“ napsal na facebooku místopředseda bahamské vlády Chester Cooper.

Poitierovi rodiče byli farmáři na Bahamách, syn se jim však narodil před očekávaným termínem porodu v roce 1927, když zrovna byli na návštěvě Floridy, takže automaticky získal americké občanství. Vyrůstal ale na karibském ostrově a do USA se odstěhoval v patnácti letech. V roce 1955 pak dostal svou první větší roli ve filmu Džungle před tabulí.

V roce 1958 získal první nominaci na Oscara za snímek Útěk v řetězech, za nějž obdržel ocenění britské filmové a televizní akademie BAFTA.

Snímek Polní lilie z roku 1963 již herci slavnou zlatou sošku vynesl a jako první černoch, který toto nejprestižnější filmové ocenění obdržel, se Poitier stal jedním z hlavních vzorů úspěchu černochů v USA. Podle svých pozdějších vyjádření se však domníval, že mu americká filmová akademie ocenění udělila spíše kvůli symbolické síle takové kroku, namísto skutečného ocenění jeho hereckého výkonu.

Jeho komerční úspěchy vyvrcholily v roce 1967, kdy se začaly promítat hned tři jeho proslulé filmy: Hádej, kdo přijde na večeři, Panu učiteli s láskou a V žáru noci. V tomto roce se stal nejvýdělečnějším hercem v Hollywoodu.

Poitier se v následujících letech stáhnul více do ústraní a věnoval se kampani za nezávislost Baham, které karibský ostrov dosáhl v roce 1973. Později se rovněž začal věnovat režii. V 90. letech minulého století byl také velvyslancem Baham v Japonsku.

V roce 1974 získal od britské královny Alžběty II. rytířskou hodnost, v roce 2009 pak obdržel prezidentskou medaili svobody od prvního černošského prezidenta USA Baracka Obamy.

Poitier hrál ve filmech inteligentní role, které ve Spojených státech pomáhaly bořit zažité stereotypy o černoších. Svou roli vzoru pro ostatní však umenšoval. „Pokud se na mě bude vzpomínat kvůli tomu, že jsem udělal pár dobrých věcí, a pokud moje přítomnost na světě podnítila nějakou dobrou energii, tak mi to stačí,“ řekl jednou.

Zdroje: