Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zemřel Charlie Watts, bubeník legendárních Rolling Stones

Zemřel Charlie Watts, bubeník legendárních Rolling Stones
Charlie Watts | zdroj: Profimedia

V Londýně dnes ve věku 80 let zemřel bubeník kapely Rolling Stones Charlie Watts. Podle jeho agenta jde o ztrátu „jednoho z největších bubeníků své generace“. Watts zemřel podle prohlášení v poklidu v londýnské nemocnici obklopen rodinou.

Už počátkem srpna bylo oznámeno, že Watts vynechá ze zdravotních důvodů nadcházející americké turné Rolling Stones. Turné s názvem No Filter má odstartovat 26. září koncertem na stadionu v St. Louis, Rolling Stones pak plánují zavítat také do Dallasu, Atlanty, Los Angeles nebo Las Vegas. Na koncertní šňůru se původně chtěli vydat už loni, kvůli pandemii covidu-19 ale byla odložena.

„Charlie byl velmi milovaný manžel, otec a dědeček a také coby člen Rolling Stones jeden z největších bubeníků své generace,“ uvedl Wattsův agent Bernard Doherty. „Žádáme, aby v této těžké době bylo respektováno soukromí jeho rodiny, členů skupiny a blízkých přátel,“ dodal.

Watts nebyl zakládajícím členem Rolling Stones; od ledna 1963, kdy se ke kapele přidal, ale nevynechal jediný koncert. Média připomínají, že se silný kuřák Watts v roce 2004 léčil v londýnské nemocnici z rakoviny krku. Z ní se zotavil po čtyřech měsících léčby včetně šesti týdnů intenzivní radioterapie. V roce 2019 zase musel na operaci dnes 78letý zpěvák Mick Jagger, který podstoupil výměnu srdeční chlopně.

profimedia-0210133956 Charlie Watts na snímku z května 1967 | zdroj: Profimedia

Watts, jemuž bylo v červnu 80 let, patřil spolu s Jaggerem a kytaristou Keithem Richardsem mezi nejstarší členy slavné rockové kapely. Vstoupil do ní půl roku od jejího prvního vystoupení v londýnském klubu Marquee z 12. července 1962.

„Byl to milý člověk. Věděl jsem, že byl nemocný, ale nevěděl jsem, že tak moc,“ uvedl kytarista a člen skupiny Beatles Paul McCartney ve videovzkazu. „Charlie byl fantastický bubeník. Pevný jako skála,“ dodal. „Bůh žehnej Charliemu Wattsovi. Budeš nám chybět,“ napsal na twitteru Ringo Starr, další člen Beatles, který stejně jako Watts proslul hrou na bicí. Zpěvák Elton John označil zesnulého za „dokonalého bubeníka“, „nejstylovějšího muže“ a „skvělého společníka“.

Vždy elegantní Watts platil za jednu z nejlépe oblékaných rockových hvězd, oproti Jaggerovi a Richardsovi se ale spíše vyhýbal životu v záři reflektorů. Známý byl také střídmým rodinným životem, v 80. letech si prošel závislostí na alkoholu a drogách. Podle odborníků byl v dobách sporů mezi hlavními protagonisty legendární rockové formace vždy úspěšným a respektovaným smírčím soudcem.

Hudební časopis Rolling Stone jej v roce 2016 zařadil na 12. místo v žebříčku stovky největších bubeníků všech dob.

Zdroje:
ČTK, BBC, Vlastní