Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Na úřadu vlády má vzniknout 74 nových míst, hlavně kvůli vzniku postů ministrů bez portfeje

Na úřadu vlády má vzniknout 74 nových míst, hlavně kvůli vzniku postů ministrů bez portfeje
Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN zřídila při úřadu vlády posty tří ministrů | zdroj: Profimedia

Na úřadu vlády by mělo vzniknout celkem 74 nových služebních a pracovních míst.

Místa by měla vzniknout především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. Vyplývá to z návrhu tzv. systemizace služebních a pracovních míst k začátku roku 2022, který má ČTK k dispozici. V souvislosti se zřízením nových míst počítá návrh se zvýšením objemu peněz na platy téměř o 43 milionů korun. Mluvčí kabinetu Václav Smolka na twitteru uvedl, že trvá cíl vlády snížit provozní náklady. Ve druhé fázi systemizace se počet úřednických míst sníží.

Nové útvary na úřadu vlády

Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN zřídila při úřadu vlády posty tří ministrů. Ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou, ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka a ministra a předsedu Legislativní rady vlády Michala Šalomouna uvedl do úřadu premiér Petr Fiala v sobotu. Zvláštní útvar na úřadu vlády bude mít vedle nich k dispozici i vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Smolka napsal, že trvá cíl vlády snížit provozní náklady na státní správu. „Bude to jedním ze zásadních úkolů nové vlády. V tuto chvíli se připravuje první fáze systemizace, která zakládá nové útvary na úřadu vlády. Ve druhé fázi, která bude navazovat, snížíme počet úřednických míst,“ uvedl.

Langšádlová by na úřadu vlády měla podle systemizace vést dva útvary náměstků a několik odborů a oddělení. „Z důvodu zajištění výkonu činností tohoto útvaru je navrhováno navýšení systemizovaných míst o 21 pracovních míst a 10 služebních míst,“ stojí v návrhu. Šalomoun dostane k dispozici útvar náměstka, odbor kabinetu, oddělení pro tisk a administrativu a oddělení poradců, dohromady s 11 pracovními místy.

Bek bude mít dva útvary náměstků, odbor kabinetu, PR oddělení a oddělení poradců, na která se počítá se 13 novými pracovními místy. Pod Bartoše bude spadat odbor kabinetu, oddělení administrativní podpory, oddělení odborné podpory a již existující oddělení evropské digitální agendy, které bude převedeno z odboru věcných politik EU. Návrh předpokládá pro útvar místopředsedy vlády pro digitalizaci 12 pracovních míst.

Sekce pro evropské záležitosti

Další změnou bude na úřadu vlády patrně zrušení ekonomické a správní sekce, kterou má nahradit sekce pro právo a ekonomiku. „Důvodem navrhované změny je sjednocení uvedených agend pod jednoho představeného, čímž vznikne útvar, který bude komplexně zabezpečovat koordinaci agendy veřejných zakázek, dotací, investic a jejich právního zajištění a kontroly,“ stojí v návrhu. Vzniknout by mělo šest míst v technickém a provozním odboru.

V sekci pro evropské záležitosti má vzniknout oddělení evropských programů a fondů a oddělení hospodářských politik EU, znamenat to bude zřízení jednoho místa. Zaniknout by naopak mělo oddělení ekonomických a fiskálních vztahů EU. „V souvislosti se zřízením 74 nových systemizovaných míst se navrhuje navýšení objemu prostředků na platy o částku 42,96 milionu korun,“ stojí v návrhu.

Systemizaci na příští rok již 5. listopadu schválil kabinet ANO a ČSSD, nový návrh ji má upravit. „Navrhované úpravy jsou předkládány zejména z důvodu změn, které nebylo možné z časových důvodů zařadit do materiálu k systemizaci schváleného vládou 5. listopadu,“ vysvětluje v návrhu ministerstvo vnitra.

Zdroje: