Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Aktualizováno: Na Ukrajinu zase teče ruský plyn. Na Donbasu zavládlo křehké příměří

Aktualizováno: Na Ukrajinu zase teče ruský plyn. Na Donbasu zavládlo křehké příměří
Ukrajinský voják dohlíží na zajatého proruského ozbrojence, který uklízí základnu v Ilovajsku asi 50 km od Doněcku | zdroj: Isifa.com

Rusové obnovili dodávky plynu na Ukrajinu, jak v úterý oznámila ukrajinská společnost Ukrtransgaz. Na neklidném východě země mezitím zavládlo příměří, které ukrajinský prezident Porošenko avizoval už minulý týden s tím, že "den ticha" nastane 9. prosince.  

S přerušením bojů souhlasili i separatisté, kteří oznámili, že se příměří celkem dodržuje - v Doněcku je ticho, ale 50 kilometrů severně ve městě Horlivka se střílí. Naopak Porošenko tvrdí, že klid zbraní dodržují obě strany.

Nejde přitom zdaleka o první příměří, klid zbraní se zatím na Donbase udržet nepodařilo. Předchozí dohodu o příměří uzavřel Kyjev s povstalci v září. Intenzita bojů se pak sice zmírnila, přestřelky ale stejně pokračovaly dál.

Během "dne ticha" se mělo konat další kolo minských mírových jednání, schůzka ale byla odložena na pátek. Na Donbasu se nicméně sejde kontrolní výbor složený ze zástupců obou znesvářených stran a Ruska, které svou účast prezentuje jako roli prostředníka. 

Komise má dojednat rozvrh pro stažení těžké výzbroje z ukrajinského východu. Rozhovory se nejspíš dotknou také výměny zajatců. Doněčtí povstalci v úterý oznámili, že připravují zatím největší výměnu, která by se mohla dotknout až 300 lidí. 

Obnovené dodávky plynu

Ukrtransgaz mezitím oznámil, že na Ukrajinu už zase teče ruský plyn, což potvrdil i ruský energetický kolos Gazprom. Objem dodávek má dosahovat 43,5 milionu kubíků denně.

Na obnovení dodávek se Ukrajina a Rusko dohodly v Bruselu na konci října pod dohledem Evropské komise. Podle schváleného plynového plánu měli Ukrajinci do konce letošního roku uhradit Rusům dluh ve výši 3,1 miliardy dolarů. Nákup dalšího plynu je už podmíněn zálohou.

Moskva přitom Kyjevu slíbila slevu ve výši 100 dolarů na tisíc kubíků, která má platit od letošního listopadu do konce března příštího roku. 

Zdroje:
Lenta.ru, Novaja Gazeta