Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nebezpečnou vadu má pět eskalátorů v metru, zůstanou zatím mimo provoz

Nebezpečnou vadu má pět eskalátorů v metru, zůstanou zatím mimo provoz
Přímý výstup ze stanice Můstek na lince B bude kvůli výměně závadných součástek na eskalátorech uzavřený nejméně 14 dní. | zdroj: Profimedia

Stejnou vadu, která způsobila listopadové zranění lidí ve stanici metra Můstek, má i dalších pět eskalátorů od firmy Kone. Všechny se nacházejí právě na Můstku na lince B. Přímý výstup z ní tak zůstává uzavřený.

Nehodu, při které se eskalátory prudce zastavily a poté rozjely opačným směrem, způsobila závada na sestavě pohonů.

"V tuto chvíli máme potvrzenu stejnou závadu u pěti eskalátorů od firmy Kone. V tomto ohledu musím říci, že jsem skutečně znepokojen rozsahem poškození," uvedl generální ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Přímý výstup z linky B bude na Můstku proto i nadále uzavřený minimálně 14 dní. "To je minimální doba nutná pro výměnu vadných součástí," řekl Ďuriš.

Dopravní podnik pokračuje v kontrole eskalátorů od téhož výrobce, naráží ale údajně na špatnou spolupráci s firmou. "Stále nedodala požadovanou dokumentaci včetně výkresů a výpočtů. Na těchto podkladech bude stát i další šetření," přiblížil mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Kvůli kontrole byla v pátek na několik hodin preventivně uzavřena i stanice Staroměstská, tam však technici žádnou vadu na eskalátorech neobjevili.

Zdroje:
Vlastní