Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Na sexuální trestné činy mají vliv genetické předpoklady, tvrdí vědci

Na sexuální trestné činy mají vliv genetické předpoklady, tvrdí vědci
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

V tom, zda se muž dopustí sexuálního násilí, hrají podle vědců velkou roli geny. Pokud byl za násilný sexuální čin odsouzený jeho otec, pravděpodobnost, že se ho dopustí i syn vzroste na čtyřnásobek.  

Vědci podle serveru News.sky zkoumali skupinu 21 tisíc sexuálních delikventů. Šance, že bude mít muž po otci sklony k sexuálnímu násilí, se ještě zvýší, pokud byl za násilný čin odsouzen i jeho bratr. V takovém případě pravděpodobnost naroste až na pětinásobek.

Vědci ale upozorňují na to, že i tak je šance dědičného chování velmi malá – jen u 2,5 procenta mužů, jejichž bratr byl někdy odsouzen za sexuálně motivovaný čin, je reálné riziko, že by spáchali obdobný zločin.

Genetické faktory se na riziku podílejí jen 40 až 50 procenty, zbytek je o rodinném prostředí a dalších sociálních vlivech. "Samozřejmě to neznamená, že až vyrostou, stanou se z nich delikventi. Neříkáme ani, že jsme našli gen sexuální trestné činnosti. Našli jsme ale kvalitní důkazy o tom, že genetické předpoklady mají zásadní vliv na zvýšení rizika odsouzení za sexuální trestné činy," uvedla spoluautorka studie Seena Fazelová z Oxfordské univerzity.

Zdroje:
news.sky.com