Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Nejlepším městem pro život se letos opět stala Vídeň

Nejlepším městem pro život se letos opět stala Vídeň
Pohled na Vídeň od horního paláce Belveder | zdroj: Lukáš Strašík

V žebříčku nejlepších měst pro život sestaveném výzkumnou a analytickou společností Economist Intelligence Unit (EIU) si opět vybojovala první místo rakouská metropole. Vídeň bodovala ve většině kategorií.

Vídeň se v žebříčku EIU, sesterské organizace britského týdeníku The Economist, propadla v roce 2021 kvůli uzavřeným restauracím a muzeím během pandemie. Loni si ale po jejím skončení vybojovala první místo a letos tomu není jinak. Jak upozornila televize CNN, hlavní město Rakouska bodovalo v žebříčku Global Liveability Index díky dobré infrastruktuře, dostatku dobré zábavy a kulturních příležitostí a kvalitnímu vzdělávání a zdravotní péči.

Evropská města si celkově počínala v indexu skvěle - druhé místo obsadila dánská Kodaň. Třetí a čtvrté místo patří australským městům Melbourne a Sydney, přičemž si obě oproti minulému roku výrazně polepšila. Melbourne tehdy totiž vypadlo z první desítky a Sydney skončilo desáté. Letos po nich následují v tomto pořadí kanadský Vancouver, švýcarský Curych, kanadské Calgary, švýcarská Ženeva, kanadské Toronto a japonská Ósaka, které pomohl konec pandemie.

Japonské město zaznamenalo lepší výsledky v oblasti kultury a životního prostředí díky zrušení restrikcí. „Odstranění omezení souvisejících s covidem je celkově dobrým znamením pro globální životaschopnost v roce 2023,“ řekla vedoucí indexu EIU Upasana Duttová.

Jednotlivá města zaznamenala i lepší hodnocení ve vzdělávání s tím, jak se začaly děti vracet do škol. Snížila se i zátěž pro nemocnice a další zdravotnická zařízení, což se odrazilo v hodnocení zdravotní péče.

Světový pokles stability

Některým evropským městům se ale v indexu příliš nedařilo. Jak vysvětlila společnost ve své zprávě, tato města nezaznamenala nijak výrazný propad skóre, ale nepodařilo se jim dosáhnout zisků, kterých docílila města jiná.

Kvůli tomu se propadl britský Londýn o 12 příček na 46. místo a švédský Stockholm o 22 míst na 43. pozici. Global Liveability Index zahrnuje 173 měst po celém světě a hodnotil je podle kvality zdravotní péče, vzdělání, infrastruktury, životního prostředí a stability.

Právě stabilita se jako jediná ze zmíněných kategorií celkově propadla kvůli občanským nepokojům, které podnítila krize životních nákladů v důsledku války na Ukrajině, a kvůli nárůstu kriminality. Jak upozornila manažerka výzkumu EIU Barsali Bhattacharyyaová, zejména nárůst kriminality bude dlouhodobý problém a odrazí se v budoucím hodnocení. „Naznačuje to, že skóre stability se v našem indexu pravděpodobně rychle neobnoví,“ řekla.

Pokud jde o USA, nejlépe si vedlo havajské Honolulu, které se umístilo pětadvacáté. Polepšilo si o šest míst díky lepšímu skóre za zdravotní péči, čemuž částečně pomohl konec pandemie.

Los Angeles obsadilo 57. místo a San Diego 61. místo. Obě města se propadla o 17 pozic. Nejhůře se v indexu dařilo městům s trvajícími občanskými nepokoji a vojenskými konflikty. Patří sem alžírský Alžír, libyjský Tripolis a syrský Damašek.

Kyjev v loňském indexu kvůli válce na Ukrajině chyběl. Letos se sice vrátil, ale patří do desítky nejhorších měst pro život. Průměrné skóre indexu 172 měst dosáhlo 76,2, což je nejvíce za posledních 15 let.

Zdroje: