Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Na hory do zahraničí? Nezapomeňte základní pravidla!

Na hory do zahraničí? Nezapomeňte základní pravidla!
zdroj: tisková zpráva

Lyžování je nejrizikovějším zimním sportem. Jaké zásady musíte dodržet, aby se riziko snížilo? Čtěte v článku.

Zahraniční střediska lákají na ideální sněhové podmínky a nabízí vyšší kvalitu sjezdovek i služeb. Podle statistik ERV Evropské pojišťovny je ale lyžování nejrizikovějším zimním sportem. Každý třetí úraz na lyžích je vážný a na snowboardu je to dokonce 55 % všech úrazů.

Před cestou na hory bychom měli dodržet několik zásad. Mezi ty základní patří servis lyží. Špatný stav vybavení je totiž příčinou každé třetí nehody na svahu. Během nakládání věcí do auta je důležité dbát na umístění lyží. Například v Rakousku, které je Čechy nejvíce navštěvované, je zakázáno vybavení převážet uvnitř vozu kvůli bezpečnosti v případě autonehody.

Před první jízdou pak odborníci z horské služby doporučují alespoň krátkou rozcvičku a pročíst si pravidla FIS. Naprostou nutností je pak používání helmy a ideálně také chrániče páteře. Používání helmy je v některých zemích dokonce povinné. Samozřejmostí by také mělo být cestovní pojištění. Lékařská péče v zahraničí je totiž výrazně dražší než u nás a Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu, lze uplatnit pouze ve státem provozovaných zařízeních. Většina klinik v horských oblastech je ale soukromá. EHIC karta také nekryje náklady na transport do nemocnice nebo zpět do ČR. V dnešní době je přitom zcela běžné, že převozy zajišťují helikoptéry, které se snadněji pohybují v horských oblastech. Cena vzletu vrtulníku ale vyjde na více než 100 tisíc korun.

sbal-vrtulnik2.jpg-ożez zdroj: tisková zpráva

Hlavní je kvalita služeb
Při sjednávání cestovního pojištění lidé hledí zejména na výši limitů. To je však základní chyba. Limity samozřejmě musí mít nějakou minimální výši, ta by u léčebných výloh na hory měla odpovídat dvěma milionům korun. Stejně je to v případě limitů pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Klíčovým parametrem je ale kvalita asistenčních služeb, které zajistí nutnou pomoc v případě komplikací. ERV Evropská pojišťovna má vlastní asistenční službu, která je řízena přímo ze sídla pojišťovny v Praze. Více než stočlenný tým je klientům k dispozici non-stop v osmi jazycích. K zajištění té nejvyšší kvality dále provozuje celosvětovou síť Euro-Center, které se o klienty starají v místě pobytu.

Bueroshot_8062-ożez zdroj: tisková zpráva

Jak postupovat v případě potíží?
Vzniklou situaci je nejvhodnější řešit ihned po jejím vzniku s asistenční službou. Tým specialistů okamžitě poradí, zajistí nejvhodnější postup řešení celé situace a dohlédne na celkový průběh případu. Vážnější případy řeší supervizoři ve spolupráci s lékaři a transportním týmem. V případě potřeby asistenční služba zajistí překladatele, sledování zdravotního stavu českým lékařem, či platební garanci. Pro maximální bezpečnost a možnost okamžitého kontaktování asistenční služby, nabízí ERV Evropská mobilní aplikaci „Moje Evropská“, díky které se s asistenčním centrem spojíte stisknutím jediného tlačítka.

Zdroje:
Inzerce