Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Mynářovy podivné příjmy: Zemanův exkancléř dostal 25 milionů od firmy bez kanceláří

Mynářovy podivné příjmy: Zemanův exkancléř dostal 25 milionů od firmy bez kanceláří
Vratislav Mynář | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Bývalý kancléř exprezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář dostal loni 25 milionů korun od firmy, která nemá kanceláře ani žádné dohledatelné obchodní aktivity. Uvedl to ve svém majetkovém přiznání, píše server Seznam Zprávy. Podle webu je to nejvyšší příjem, který Mynář za své působení na Hradě vykázal.

Kolem transakce se podle serveru pohybovali lidé z okruhu zbrojaře Michala Strnada, za jehož byznys ve světě bývalá hlava státu lobbovala. Podle mluvčího Strnadovy skupiny Czechoslovak Group nemá miliardář o transakci informace a s jeho skupinou nesouvisí.

Peníze dostal Mynář od společnosti s ručením omezeným SPV Knovíz, která sídlí v pražské Opletalově ulici. Podle Seznam Zpráv je to schránková firma, na uvedené adrese totiž nemá žádnou kancelář. Bývalý majitel a jednatel firmy Martin Zelený serveru řekl, že společnost je dnes „stejně už prázdná“ a o transakci nic neví, protože se stala po jeho odchodu z firmy. Společnost po něm převzal podnikatel Jiří Mařas, který bývá spojován s obchodními aktivitami rodiny Strnadových.

Společnost SPV Knovíz nemá podle Seznam Zpráv nyní žádné dohledatelné obchodní aktivity, nemovitý majetek, ani webové stránky a od svého vzniku nezveřejňuje účetní uzávěrky. Podle webu měla mít původně na starosti developerský projekt na Kladensku. Rodinné domy ale nepostavila, před vydáním stavebního povolení projekt prodala za 24,775 milionu korun, tedy za podobnou částku, kterou poté poslala Mynářovi.

Mluvčí Strnadovy skupiny Czechoslovak Group (CSG) Andrej Čírtek na dotaz, zda za firmou SPV Knovíz ve skutečnosti stojí Strnad, uvedl, že firma s CSG nemá souvislost. „Skupina CSG ani její vlastník nemá žádnou informaci o údajné transakci, kterou popisujete ve své otázce. Se skupinou CSG tedy nijak nesouvisí. Vzhledem k tomu, že se má týkat subjektů, které nejsou součástí skupiny CSG, tak nám na další vaše otázky nepřísluší odpovídat,“ cituje server mluvčího.

Za co Mynář mohl peníze od firmy obdržet, není podle serveru jasné, na dotazy neodpověděl. Web připomíná, že vztahy bývalého prezidenta Zemana s rodinou Strnadů byly vřelé. Firmy z okruhu zbrojařů přispěly na jeho prezidentskou kampaň. Otce Michala Strnada Jaroslava prezident vyznamenal a také ho s sebou vzal do Číny, kde za zájmy zbrojaře lobboval. Zeman také v minulosti sám sebe označil za „neplaceného agenta“ Strnadem vlastněné automobilky Tatra.

Zdroje: