Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Může šlechta křižovat vlakem zemi i v době koronavirových omezení?

Může šlechta křižovat vlakem zemi i v době koronavirových omezení?
Britský princ William s manželkou Kate na předvánoční cestě po Británii | zdroj: Profimedia

Britský princ William s manželkou Kate vyrazili vlakem napříč Británií, aby poděkovali za nasazení lidí i organizací v boji s epidemií koronaviru. Ne každému se ale jejich předvánoční cesta zamlouvá.

Ve Skotsku a ve Walesu, které se právě potýkají s druhou vlnou epidemie, se Williamovi s Kate od tamních vlád dostalo jen velmi vlažného přijetí. Velšský ministr zdravotnictví Vaughan Gething na adresu královského páru uvedl, že by byl raději, kdyby "nikdo nepodnikal zbytečné návštěvy". "Jejich návštěva by neměla být pro lidi záminkou, aby tvrdili, že nechápou, co se po nich chce," uvedl ministr v rozhovoru s BBC.

Pohyb mezi jednotlivými částmi Anglie je omezen jen na nejnutnější případy, aby se zamezilo šíření infekce. V Británii již s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo přes 62 000 lidí.

"Skotská vláda byla informována o jejich záměru přijet a byli jsme ujištěni, že jsou jim známa omezení platná ve Skotsku a že je při plánování své návštěvy vezmou v potaz," uvedla Skotská premiérka Nikola Sturgeonová. Naopak britská vláda a premiér Boris Johnson cestu královského páru ocenili.

Vévoda a vévodkyně z Cambridge se v pondělí vydali na cestu královským vlakem, který je určen výhradně britské královské rodině. Kritiku podle britských médií sklidili i za to, že na cestu dlouhou přes 2000 kilometrů plýtvají veřejné prostředky. Na programu cesty jsou setkání se zdravotníky, dobrovolníky nebo učiteli.

Královský vlak jako první pro cesty po Británii použila v červnu 1842 královna Viktorie; jela tehdy z hradu Windsor do Londýna.

V Británii mělo za posledních 24 hodin pozitivní test na koronavirus 12 282 osob, o přibližně 3000 méně, než je průměr za poslední týden. Za úterý zemřelo 616 osob, které měly za uplynulých 28 dní pozitivní test na SARS-CoV2. Celkem se se jich v Británii nakazilo 1 750 241, 62 033 lidí s covidem-19 zemřelo.

Zdroje: