Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Morawieckého vláda nezískala důvěru v Sejmu, novou vládu sestaví Tusk

Morawieckého vláda nezískala důvěru v Sejmu, novou vládu sestaví Tusk
Vláda Mateusze Morawieckého nezískala důvěru Sejmu | zdroj: Profimedia

Nová vláda dosavadního polského premiéra Mateusze Morawieckého nezískala důvěru Sejmu, dolní komory polského parlamentu. Pro nový Morawieckého kabinet hlasovalo 190 poslanců, proti bylo 266 hlasů. Žádný z poslanců se nezdržel.

Morawieckého strana Právo a spravedlnost (PiS) sice v říjnových volbách opět získala nejvíce hlasů, přišla však o většinu v parlamentu. Tento fakt nyní potvrdilo i hlasování o důvěře.

Maršálek Sejmu po hlasování vyhlásil přestávku, po které má následovat výběr nového premiéra. Poté, co neuspěl Morawiecki, kterého sestavením kabinetu pověřil prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, přechází nyní podle polské ústavy iniciativa na Sejm. Očekává se, že poslanci pověří úkolem sestavit novou vládu Donalda Tuska, vůdce koalice dosud opozičních stran, které v říjnových volbách získaly většinu křesel v novém parlamentu.

Podle předpokladů Tusk, který byl premiérem už v letech 2007 až 2014, v úterý představí Sejmu program své vlády a požádá o důvěru.

Předání moci po volbách, které se konaly v polovině října a ve kterých si Poláci vybrali změnu, po týdny zdržoval prezident Duda, který se snažil udržet své politické spojence co nejdéle u moci.

Hlasováním podle Reuters fakticky končí osm let vlády nacionalistické PiS, která podle názoru jejích kritiků podkopala nezávislost soudů, proměnila státní média v propagandistický kanál a podněcovala předsudky vůči menšinám, jako jsou přistěhovalci a komunita sexuálních menšin LGBT. Současně hlasování otevřelo cestu k vládě široké koalice proevropských stran v čele s Tuskem, někdejším premiérem a bývalým předsedou Evropské rady, který slibuje napravit vztahy mezi Varšavou a Bruselem a uvolnit miliardy eur z fondů Evropské unie, zmrazených v obavě o právní stát v Polsku.

PiS tvrdí, že u kormidla moci bránila polskou svrchovanost a tradice před cizím vměšováním. Uvádí také, že za její vlády stoupla životní úroveň milionů Poláků díky zavedení štědrých sociálních dávek a zvýšení minimální mzdy.

Od parlamentních voleb zájem veřejnosti o jednání zákonodárců prudce stoupl. Sledovanost parlamentního kanálu na serveru YouTube se raketově zvýšila. Některá zasedání přilákala i více než milion diváků. Jedno z varšavských kin se dokonce rozhodlo vysílat dnešní jednání Sejmu v kinosále na plátno a o vstupenky projevily zájem dvě tisícovky lidí.

Zdroje: