Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Mladík v americkém supermarketu postřílel deset lidí. Střelbu vysílal na internetu

Mladík v americkém supermarketu postřílel deset lidí. Střelbu vysílal na internetu
Pietní místo před supermarketem v Buffalu. | zdroj: Profimedia

Osmnáctiletý střelec bílé pleti v sobotu v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí a další tři zranil. Jeho útok byl patrně rasové motivován.

Americká federální policie FBI vyšetřuje střelbu jako zločin z nenávisti a rasově motivovaný násilný extremismus. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová ji označila za teroristický čin.

Masakr v přímém přenosu

Střelec Payton Gendron, který svůj čin vysílal živě na internetové platformě Twitch, zřejmě neměl spolupachatele. Ze 13 lidí zasažených střelbou bylo 11 tmavé pleti a dva bílé pleti, píše agentura Reuters.

profimedia-0691471889 Supermarket, kde střelec zaútočil. | zdroj: Profimedia

Muž ozbrojený puškou střílel v prodejně řetězce Tops Friendly Market. Supermarket se nachází ve čtvrti, kde převážně žijí lidé s tmavou barvou pleti. Čtvrť leží asi pět kilometrů severně od centra města.

„Pro naši komunitu je to den velké bolesti. Mnozí z nás tento supermarket mnohokrát navštívili. Nesmíme dopustit, aby tento nenávistný člověk rozdělil naši komunitu, nebo naši zemi,“ cituje agentura AP starostu Buffala Bryona Browna.

Profesionál v neprůstřelné vestě

Střelec měl na sobě oblečení vojenského stylu, helmu a neprůstřelnou vestu. „Měl taktické vybavení. Použil kameru, přes kterou živě vysílal, co dělá," řekl policejní komisař Joseph Gramaglia na tiskové konferenci.

profimedia-0691402735 Šokované obyvatelky města Buffalo se utěšují. | zdroj: Profimedia

Útočník nejprve zasáhl čtyři lidi před obchodem. Uvnitř obchodu na útočníka několikrát vystřelil pracovník ostrahy, střely však zachytila neprůstřelná vesta. Střelec pak pracovníka ostrahy zabil.

Kromě pracovníka ostrahy nepřežilo střelbu devět zákazníků supermarketu. Tři zaměstnanci obchodu utrpěli zranění.

Gramaglia informoval, že policie se po vstupu do obchodu s útočníkem střetla ve vestibulu. „Podezřelý v tu chvíli přiložil zbraň ke svém krku,“ řekl. Policisté pak podle něj útočníka přiměli, aby zbraň odložil a vzdal se.

profimedia-0691443455 Střelec Payton Gendron před soudcem. | zdroj: Profimedia

„Stál tam s puškou u brady. Nechápali jsme, co se děje, a proč má ten kluk u obličeje zbraň. Poté si strhl přilbu, pustil zbraň a policie proti němu zasáhla,“ cituje agentura AP jednoho ze svědků.

Americký prezident Joe Biden byl podle Bílého domu o střelbě informován. Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová sdělila, že prezident a první dáma se modlí za oběti.

Zdroje: