Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Míra inflace v EU klesla na 8,3 procenta, v Česku je dvakrát taková a třetí nejvyšší

Míra inflace v EU klesla na 8,3 procenta, v Česku je dvakrát taková a třetí nejvyšší
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Míra inflace v Evropské unii v březnu klesla na 8,3 procenta z únorové hodnoty 9,9 procenta, a je tak nejníže od loňského května. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. V České republice inflace klesla na 16,5 procenta z 18,4 procenta v únoru, i tak je ale proti unijnímu průměru zhruba dvojnásobná.

Eurostat zároveň potvrdil svůj dřívější odhad, podle něhož míra inflace v eurozóně v březnu klesla na 6,9 procenta. V únoru v zemích platících eurem činila 8,5 procenta. Meziměsíčně ceny v EU i v eurozóně vzrostly shodně o 0,9 procenta.

Loni v březnu byla inflace v EU na hodnotě 7,8 procenta, v eurozóně činila 7,4 procenta.

Nejnižší míru nezaměstnanosti registruje Lucembursko, kde v březnu činila 2,9 procenta, dále Španělsko (3,1 procenta) a Nizozemsko (4,5 procenta). Naopak nejvyšší míru inflace mělo Maďarsko (25,6 procenta), Lotyšsko (17,2 procenta) a pak Česko. Ve srovnání s únorem se meziroční inflace snížila v 25 zemích EU, ve zbývajících dvou se zvýšila.

V eurozóně k meziroční inflaci v březnu nejvíce přispěla kategorie potraviny, alkohol a tabák, a to podílem 3,12 procentního bodu. Následovaly služby (+2,10 procentního bodu), neenergetické průmyslové zboží (+1,71 procentního bodu) a energie (-0,05 procentního bodu).

Nepojmenovaný 2 Březnová míra inflace v EU | zdroj: Eurostat

Zdroje: