Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Ministryně Černochová v Pentagonu podepsala smlouvu o obranné spolupráci s USA

Aktualizováno: Ministryně Černochová v Pentagonu podepsala smlouvu o obranné spolupráci s USA
Jana Černochová a Lloyd Austin | zdroj: Profimedia

Česká ministryně obrany Jana Černochová dnes v Pentagonu se svým americkým protějškem Llyodem Austinem podepsala česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA). Už dříve během dneška Černochová řekla, že nejde o smlouvu o pobytu amerických vojáků v ČR nebo o smlouvou týkající se umístění vojenské základny.

„Dnešní den bych přirovnala ke dnu, kdy Česká republika vstupovala do Severoatlantické aliance, nebo i do Evropské unie. Je to významný den pro zahraničně-obrannou politiku České republiky,“ řekla ministryně českým novinářům po podpisu smlouvy.

Černochová po podpisu smlouvy uvedla, že při bilaterálním jednání s Austinem hovořili i o pomoci Ukrajině nebo nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu. Diskutovali také o další možnosti podpory Ukrajiny nebo o možnostech výroby vojenského materiálu v Česku a o zapojení českého obranného průmyslu. Austin poděkoval za nasazení České republiky při pomoci Ukrajině.

Ministři projednali také přílet prvních vrtulníků, které z USA Česko kupuje. První by se měly do Česka dostat podle ministryně v červnu. Mluvili také o výdajích na obranu. Černochová Austinovi řekla, že Česko chce od příštího roku na svou obranu vydávat dvě procenta svého HDP. „Pan ministr Austin mě informoval o tom, že na summitu ve Vilniusu bude řečeno i to, že ta dvě procenta jsou minimem, takže je dobře, že to Česká republika, sice na poslední chvíli, splnila,“ doplnila.

„Střední Evropa byla v minulosti ovlivněna expanzí nedemokratických mocností, nemohli jsme svobodně rozhodovat o svém osudu,“ řekla Černochová. Proto má podle ní podpis smlouvy pro Česko hluboký význam. Považuje ji za další nástroj k prohloubení praktické obranné spolupráce mezi Českem a Spojenými státy.

Smlouvu DCA nebo její ekvivalent má s USA většina zemí NATO. Česko je 24. státem, který ji uzavírá. Z východních členů NATO je ČR poslední zemí, která nemá podobnou smlouvu uzavřenu. Maďarsko ji přijalo před dvěma lety, na Slovensku schvalování provázela ostrá vnitropolitická diskuse. Dohodu schválila česká vláda, po dnešním podpisu ministry ji v Česku musí odsouhlasit obě komory parlamentu a podepsat prezident.

Strategické partnerství Spojených států a Česka nebylo nikdy silnější, řekl Austin na schůzce s Černochovou. Platí to podle něho hlavně po ruské invazi na Ukrajinu. Smlouva o obranné spolupráci podle šéfa Pentagonu ještě posílí americko-české obranné vztahy a zvýší interoperabilitu obou zemí. Austin poděkoval Česku kromě jiného za to, že podporuje Ukrajinu a že se zavázalo Kyjevu pomáhat tak dlouho, jak to bude potřeba. Ruský vpád na Ukrajinu v Česku vyvolal „ozvěny (sovětské) invaze z roku 1968“, podotkl Austin.

Smlouva s USA není dohodou o umístění vojáků nebo základny, ubezpečuje Černochová

Česko-americká smlouva o obranné spolupráci (DCA) s USA není smlouvou o pobytu amerických vojáků v ČR nebo smlouvou o umístění vojenské základny, řekla dnes českým novinářům ve Washingtonu ministryně obrany Jana Černochová před podpisem smlouvy. „Vyjednali jsme maximum možného, co Česká republika vyjednat mohla, jsme 24. zemí, která bude smlouvu mít,“ uvedla ministryně v rozhovoru, který odvysílala Česká televize.

„Smlouva nezakládá právo USA, aby na našem území umisťovaly vojáky a základny,“ doplnila v rozhovoru s médii poté, co se spolu s předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou u sochy Tomáše Garriguea Masaryka poklonila památce prvního československého prezidenta.

„Tomáš Garrigue Masaryk nám zanechal silný odkaz. Washingtonská deklarace z roku 1918 byla opřena o jeho víru v demokracii a mimořádné vztahy s USA. Obranná smlouva DCA, která bude dnes podepsána, je symbolickým navázáním na to, co on započal,“ napsala k tomu na twitteru Pekarová Adamová.

Česká vláda letos v dubnu schválila česko-americkou dohodu, která má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku, upravuje především jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkol. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně v českém vlastnictví.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) dnes novinářům ve sněmovně řekl, že hnutí ANO o dohodě stále diskutuje a klub ještě nedospěl ke stanovisku, jak se k ní ve sněmovně postaví. Metnar označil smlouvu za důležitou, ministerstvo ji podle něho ale nevysvětlilo řádně. Chtěl by ještě diskutovat o právu stavby, jurisdikci a o pravidlech řešení krizí nevojenského charakteru, jako byla covidová epidemie, řekl novinářům Metnar.

Zdroje: