Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Černochová v úterý ve Washingtonu podepíše obrannou dohodu s USA

Černochová v úterý ve Washingtonu podepíše obrannou dohodu s USA
Jana Černochová | zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Česká ministryně obrany Jana Černochová se v úterý ve Washingtonu setká se svým americkým protějškem Lloydem Austinem, aby podepsali česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (DCA). Na dotaz ČTK to potvrdilo tiskové oddělení Pentagonu. Setkání a podpis smlouvy následně potvrdil i ředitel komunikačního odboru českého ministerstva obrany David Jareš.

„Smlouva DCA bude podepsána v úterý odpoledne washingtonského času,“ sdělil Jareš ČTK.

Letos 26. dubna vláda schválila česko-americkou dohodu, která má podle ní nastavit podmínky možné spolupráce s americkými ozbrojenými silami na území ČR. Smlouvu musí po podpisu ministry schválit obě komory českého parlamentu a podepsat prezident.

Dohoda neřeší konkrétní pobyt amerických vojáků nebo případný vznik americké základny na českém území. Smlouvu DCA nebo její ekvivalent má s USA většina aliančních zemí.

Austin loni v září navštívil Česko. S bývalým českým prezidentem Milošem Zemanem se shodli na tom, že obranná spolupráce mezi ČR a USA je na vysoké úrovni a že obě země chtějí pokračovat v jejím posilování a prohlubování. Austin také jednal s premiérem Petrem Fialou a Černochovou, která označila Spojené státy za nejdůležitějšího spojence ČR.

Armáda nyní střední bojové drony nepořídí, nakoupí přes 200 menších

Česká armáda nyní nekoupí tři střední bojové drony, místo nich pořídí přes 200 menších dronů. Chce pořídit malé kvadrokoptéry až dvacetikilogramové bezpilotní prostředky. Určené budou pro více jednotek, vojáci je budou využívat pro sledování a průzkum. Armáda změnu zdůvodnila vyhodnocením zkušeností z moderních válčišť, mimo jiné z Ukrajiny. Drony střední kategorie bude chtít pořídit až v dalších letech. Nynější zakázka, během které ministerstvo obrany vyjednávalo o pořízení bojových dronů Heron 1 z Izraele za asi 2,7 miliardy korun, byla zrušena.

„Armáda České republiky rozhodla o pozastavení nákupu středních bezpilotních prostředků,“ řekl specialista sekce zpravodajského zabezpečení české armády Petr Čekovský, který se dronům věnuje. Armáda vyhodnotila, že nyní je pro ni důležitější a výhodnější pořídit větší množství menších bezpilotních prostředků. Zařazeny budou k brigádním úkolovým uskupením, čímž se zvýší jejich schopnosti v několika odlišných oblastech. „Ty oblasti jsou zvýšení schopnosti situačního přehledu pro velitele jednotek, dále zvýšení schopností jednotek sledování a průzkumu a dále navýšení schopností jednotlivých druhů vojsk v rámci těchto uskupení,“ doplnil.

Pořizování dronů bude podle Čekovského trvat několik let. U části z nich už vojáci vědí, jaké by chtěli získat.

Teď armáda využívá řádově vyšší desítky bezpilotních prostředků, a to od malých kvadrokoptér až po asi dvě desítky kilogramů vážící stroje ScanEagl. Nové drony budou zařazeny zejména k 533. praporu bezpilotních systémů, dostanou je k dispozici ale i další jednotky. Jejich nákup bude podle Čekovského stát řádově stovky milionů korun, použity budou peníze původně určené na bojové drony.

Ministerstvo obrany loni v srpnu oznámilo, že by chtělo s Izraelem začít jednat o nákupu tří bezpilotních letounů Heron 1. Smlouvu plánovalo uzavřít do konce loňského roku. Heron 1 může být využíván k průzkumným účelům, ale díky možnosti nést zbraně i k útočným akcím. Na nákup bylo vyčleněno původně 1,5 miliardy korun, cena se později zvedla na asi 2,7 miliardy. Někteří odborníci plán kritizovali, vadil jim nízký počet strojů nebo stáří konstrukce. České společnosti Primoco, která vyrábí menší drony, se nelíbilo, že byl vynechán český zbrojní průmysl.

Zdroje: