Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kompenzace od USA využije česká armáda na modernizaci amerických vrtulníků

Kompenzace od USA využije česká armáda na modernizaci amerických vrtulníků
AH-1Z Viper | zdroj: Profimedia

Kompenzaci, kterou České republice poskytly Spojené státy americké za techniku dodanou na Ukrajinu, využije armáda na modernizaci osmi darovaných vrtulníků. Dodané budou do roku 2026, řekl dnes při návštěvě 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku velitel českých vzdušných sil Petr Čepelka.

První nové vrtulníky, které Česká republika objednala ve Spojených státech amerických, přijdou v květnu.

Zatím bude na náměšťské základně pokračovat školení pilotů a techniků na nové stroje. Za několik dnů na základnu dorazí simulátor. „A dle přepravních kapacit našich partnerů by měly být v průběhu letošního roku dodány téměř všechny vrtulníky systému H1,“ řekl Čepelka. Kontrakt s americkou společností Bell za 14,6 miliardy počítá s 12 vrtulníky, osmi víceúčelovými vrtulníky UH-1Y Venom a čtyřmi bojovými vrtulníky AH-1Z Viper.

O tom, že Česko navíc získá z USA osm dalších vrtulníků, šest bojových a dva transportní, informovala loni v létě ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Vrtulníky USA poskytne zdarma, Česká republika musí uhradit jejich modernizaci a transport.

Podle Čepelky jsou darované vrtulníky totožné výroby se stroji nakupovanými, na stejnou úroveň je posune modernizace. „Předpokládáme, že tyto vrtulníky tady budou 24 měsíců po podpisu smlouvy na modernizaci těchto strojů, protože našim cílem je, abychom i těch zbývajících osm měli ve stejné konfiguraci, jako je prvních dvanáct. Cena modernizace - my předpokládáme, že se vejdeme do 200 milionů dolarů, což je dar ze Spojených států na modernizaci. Tyto finanční prostředky bychom chtěli alokovat právě ve prospěch vrtulníků systému H1,“ řekl Čepelka.

Dvacítka vrtulníků, které ve výzbroji nahradí bitevní stroje Mi-35/24, je podle něho nyní optimální, i když to nemusí být konečný počet. „Nicméně v současné době nikde žádné plány, že zahájíme akvizici dalších vrtulníků, nemáme,“ řekl Čepelka.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka vnímá vrtulníky Venon a Viper jako velký kvalitativní posun české armády. Jejich pořízení označil za klíčový modernizační projekt české armády. Důležité je podle něj to, že se armáda postupně zbavuje zastaralé techniky ruského původu a nahrazuje ji vybavením nové generace kompatibilní při operacích NATO. Pilot Marcel Kica, který absolvoval výcvik v USA, vnímá nové stroje jako lépe manipulovatelné v boji, díky konstrukci i použitým materiálům. Ocenil i ochranu stroje a také místo pilota, kterého před střelami chrání kevralová sedačka. 

Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou České republice dalších 200 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy Kč) na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině napadené Ruskem. USA Česko obdobně podpořily už loni na podzim, tehdy přislíbily 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Zdroje: