Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Ministr Vojtěch představil své budoucí úkoly. Testování žáků, covid pas a strategie přeočkování

Ministr Vojtěch představil své budoucí úkoly. Testování žáků, covid pas a strategie přeočkování
Vojtěch uvedl, že jeho prioritou bude dokončit projednávání zákonů, které připravil dříve jako ministr, a zajištění financování zdravotní péče | zdroj: Profimedia

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch bude muset podle premiéra Andreje Babiše po návratu na ministerstvo v nejbližší době dořešit legislativní zavedení evropského covid pasu a strategii přeočkování.

Podle Babiše se zvažuje, že by se přeočkování týkalo pouze lidí starších 65 let a chronických pacientů. Řekl to při dnešním uvedení Vojtěcha do funkce.

Návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která měla umožnit zavedení covid pasu, v úterý Sněmovna odmítla projednat ve stavu legislativní nouze. „Covid pas by měl obsahovat jenom údaje o očkování. Prvotní návrh, který byl ve Sněmovně, se ne úplně povedl. Jsou tam některé věci, které tam být neměly,“ řekl Babiš. Vojtěch má podle něho přepracovaný návrh vládě předložit v pondělí.

Na dotaz, proč se Babiš rozhodl znovu oslovit Vojtěcha pro ministerskou funkci, předseda vlády řekl, že média už ho mají proslustrovaného. „Možná proto, že nemá žádné nemovitosti a bydlí v bytě v nájmu,“ dodal v narážce na problémy s vlastnictvím nemovitostí, které vedly k rezignaci Vojtěchova předchůdce Petra Arenbergera. Sám Vojtěch přiznal, že ho překvapilo, jak se situace vyvinula. Ze svého předchozího působení na ministerstvu do loňského září se poučil, řekl. Podle něj i Babiše je výhodou, že už fungování úřadu zná.

Vojtěch také uvedl, že jeho prioritou bude dokončit projednávání zákonů, které připravil dříve jako ministr, a zajištění financování zdravotní péče. Bude třeba dokončit kompenzační vyhlášku pro letošní rok a připravit úhradovou vyhlášku pro rok příští, dodal. Do června bude také třeba rozhodnout o navýšení platby za státní pojištěnce. Minimum je podle něj 200 korun na měsíc.

K personálním otázkám v úřadu uvedl, že zásadní změny neplánuje, ale některé nejbližší spolupracovníky si chce přivést. Zájem má i o spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES) vedenou epidemiologem Petrem Smejkalem, se kterou spolupráci jeho předchůdce Arenberger ukončil. „Respektuji, že chtějí být dál mimo státní struktury,“ dodal.

Adam Vojtěch počítá také s povinným testováním žáků a studentů po návratu z letních prázdnin do škol. Vidí tam potenciální riziko šíření epidemie koronaviru. Řekl to dnes po uvedení do funkce. Po skončení prázdnin a dovolených plánuje i širší hodnocení pozitivních vzorků z hlediska mutací covidu-19. Podle ministra lze v září očekávat „povinné testování napříč školami“. Zvýšené riziko podle něj plyne z toho, že rodiny se budou vracet ze zahraničních dovolených.

Zdroje: