Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Ministr dopravy se mstí. Likviduje šéfy

Ministr dopravy se mstí. Likviduje šéfy
zdroj: Mediafax

Podle několika zdrojů ParlamentníchListů.cz, které pocházejí přímo z Ředitelství silnic a dálnic, se schyluje hned k několika výměnám v tomto vlivném státním podniku, a to už během září, tedy ještě před krajskými volbami. Jedním z prvních odejitých by měli být šéfové ŘSD ve východních Čechách, v Hradci Králové.

Ředitele ŘSD Hradec Králové Pavla Tichého jmenoval spolu s dalšími pěti někdejší ministr dopravy Vít Bárta, a to v březnu 2011. Bárta k tomu tehdy poznamenal: "Je potřeba začít stavební firmy a kvalitu jejich práce více kontrolovat. Odcházejí osoby, které jsou ve funkcích často mnoho let. Takovým lidem nemohu věřit, nemohu od nich očekávat požadované úspory a efektivitu a nemohu po nich chtít naplňování cílů dopravní Superstrategii." Kromě Tichého se tehdy na post šéfa ŘSD v Brně posadil Zdeněk Pánek, v Karlových Varech Pavel Rödl, v Chomutově Milan Dundr, v Olomouci Martin Smolka a konečně v Ostravě Pavel Velička.

Co se Hradce Králové týká, jde o aktuálně nejsilnější baštu Věcí veřejných. Preference se sice pohybují jen kolem jednoho až dvou procent, ovšem poslední měření agentury SANEP proběhnulo ještě před uveřejněním kandidátky, která právě v této východočeské metropoli vzbudila velký mediální ohlas. To, když se na posledním místě objevila dlouholetá farmářka Ludmila Havránková.

Ta místní obyvatele rozděluje na dva tábory. Jedni ji viní z toho, že zdržovala dostavbu dálnice D11, jiní její letitý boj kvitují. Sama farmářka Havránková v rozhovoru pro Týden uvedla, že nemá politické ambice, chtěla by jen podpořit exministra dopravy Bártu, který se k ní ještě na resortu dopravy choval slušně a problematiku D11 ve finále dokončil.