Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 12°C Oblačno

Aktualizováno: Obětí útoku hnutí Hamás v Izraeli je i český občan

Aktualizováno: Obětí útoku hnutí Hamás v Izraeli je i český občan
Pohřeb izraelských obětí teroristického útoku Hamásu - ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Obětí teroristického útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael je i český občan. Serveru Novinky.cz dnes informaci potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Dvaadvacetiletý muž podle webu zahynul při útoku v kibucu Nirim.

„Můžeme potvrdit, že mezi oběťmi teroristického útoku Hamásu byl i 22letý Čecho-Izraelec, který byl v Izraeli na návštěvě přítelkyně,“ sdělil webu Drake.

„Oran Elfasi se zasazoval o mír, chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté. Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Soustrast pozůstalým vyjádřil na téže síti také premiér Petr Fiala (ODS). „Zpráva, že při útoku teroristické organizace Hamás na Izrael zemřel i český občan, mne hluboce zasáhla. Teroru se musíme postavit a bojovat s ním,“ napsal.

Velvyslankyně ČR v Tel Avivu Veronika Kuchyňová Šmigolová řekla České televizi, že Elfasi v Izraeli trvale žil, za přítelkyní byl pouze na návštěvě v jejím domě, kde je teroristé z Hamásu přepadli. „Měli ho zastřelit střelou přímo přes okno,“ uvedla. Trvalo víc než týden, než se zjistilo, že je Elfasi i českým občanem. Byl na seznamu pohřešovaných izraelských občanů.

Příbuzní muže pocházeli z Ostravy. „Podle toho, co jsme dohledali, prababička s pradědečkem pocházeli z Ostravy. Babička i matka se už narodily v Izraeli, ale všichni měli vztah k České republice, měli české občanství. O dalších pohřešovaných Češích v Izraeli ambasáda informace nemá. 

Při nedávném vpádu bojovníků palestinského hnutí Hamás do Izraele a následném izraelském ostřelování Pásma Gazy přišli o život i občané dalších zemí, například Spojených států, Francie, Británie, Argentiny, Brazílie nebo Thajska.

Útok Hamásu ze 7. října si podle dnešních slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyžádal životy „1400 Izraelců, možná více“. Stovky ozbrojenců Hamásu v izraelském pohraničí vraždily civilisty, včetně žen a dětí, zatímco z Gazy Hamás na Izrael vypálil několik tisíc raket. Na dvě stě lidí unesl Hamás do Gazy jako rukojmí a několik tisíc dalších osob zranil.

Při odvetném izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy zemřelo 3300 lidí, uvedla dnes palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová. Zároveň upozornila na akutní nedostatek léků v nemocnicích v Pásmu Gazy a zhoršující se humanitární krizi v této oblasti, kde na území menším než Praha žijí přes dva miliony lidí.

Zdroje: