Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Miliardová rošáda: Majetek Škody Investment přechází na ztrátovou firmu spřízněného podnikatele

Miliardová rošáda: Majetek Škody Investment přechází na ztrátovou firmu spřízněného podnikatele
Plzeňský areál Škodovky | zdroj: www.skoda.cz

Plzeňský kolos Škoda Investment se stamilionovými zisky převedl svůj majetek na ztrátovou společnost plzeňského architekta Hynka Glosera. Majetek tak skončí ve firmě Adelardis se stamilionovými dluhy, píše Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes. 

Jak vyplývá z informací HlídacíPes.org, projekt rozdělení majetku Škody Investment podepsali její představitelé s majitelem společnosti Adelardis letos v červnu se zpětnou platností od ledna.

Na Gloserovu ztrátovou a zadluženou firmu Adelardis přešel movitý i nemovitý majetek Škody Investment, který tvoří významná část areálu bývalé Škodovky na okraji Plzně. Celkem byl odštěpovaný majetek Škody Investment znalcem odhadnut na více než dvě miliardy korun. Současně došlo k navýšení kapitálu na 280 milionů korun a přerozdělení vlastnických podílů. Vyplývá to z projektu rozdělení firmy.

Na nástupnickou společnost zároveň přechází také pohledávky ve výši 9,4 milionu korun a závazky z úvěrů ve výši přesahující 200 milionů.

Firma architekta Glosera získá v nově rozdělené společnosti pětiprocentní podíl. Ani jeden ze zástupců firem ovšem nechtěl významnou transakci, která se odehrává v době, kdy kolem sesterské Škoda Transportation krouží čínský investor, komentovat.

"Vaše otázky se nedotýkají záležitostí, které mám na stole, nejsem tedy úplně v pozici se k nim vyjádřit," konstatoval předseda představenstva Škody Investment právník Josef Brož, který zároveň zastupuje jednu z mateřských kyperských společností, a jenž figuroval u podezřelé privatizace podniku. "Poptám se ve firmě po návratu z dovolené," dodává Brož, jenž je pod projektem rozdělení podepsán.

Podle Transparency International může tento zdánlivě paradoxní krok dávat logiku. "Po odchodu Čmejly a Diviše z vlastnické struktury je vykostění Škody Investment zajímavým navazujícím krokem," míní analytiky TI Milan Eibl. "Nabízí se hypotéza, zda Škoda Investment nebyla pod taktovkou obou mužů, a když se rozhodli zmizet z dohledu, berou si své investice s sebou, zatímco prázdnou schránku původní Škody Investment převezme cizí, pravděpodobně čínský investor," dodává.

Dobří známí 

Plzeňský holding architekta Hynka Glosera byl se Škodovkou spojen prakticky od doby její podezřelé privatizace, kterou prošetřovala česká i švýcarská policie. Holding se podílel na klíčových stavbách areálu Škoda Plzeň a na regeneraci tamní průmyslové zóny, která byla významně dotována státem.

Gloserovy společnosti se také podílely na "zakázce století" za 12 miliard korun na stavbu depa Škodovky. Tu ve své zprávě zpochybnila jako příklad problematického partnerství města a privátní firmy BIS a tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek označil zakázku za "zlodějinu". Plzeňský finanční úřad pak jedné z Gloserových firem udělil v souvislosti ze zakázkou pokutu 64 milionů korun. Architekt Gloser byl hlavním projektantem, jeho koncern pak hlavním dodavatelem stavby.

Navzdory tomu se ale firma Adelardis pohybovala v záporných číslech. V loňském roce vykázala ztrátu 35,5 milionů korun a neuhrazená ztráta z let minulých tvořila téměř 417 milionů korun. Auditor v roce 2015 vedení firmy upozorňoval na záporný vlastní kapitál, na závazky po splatnosti ve výši 47,6 milionu  a na závislost společnosti na mateřské firmě Cias Holding, kterou vlastní Gloser.

Pro Adelardis tak může být vstup Škodovky s dvoumiliardovým majetkem spásou. Gloserův holding na nově rozdělené společnosti získává 5% podíl. Rázem místo ztrátové firmy spoluvlastní společnost s dvoumiliardovým majetkem.

Jak je možné, že tento podíl získal a co za něj nabídl? Gloser na otázky neodpověděl. Vzkazy zanechané u sekretářky nechal také bez odpovědi.

"Sdělujeme vám stanovisko, že připravovanou fúzi nebudeme komentovat," vzkázala následně přes email manažerka projektu Ivana Polanecká.

Vlastníci schovaní v ráji 

V důsledku vstupu Škodovky do Adelardisu došlo k navýšení základního kapitálu firmy na 280 milionů korun a přeskupení vlastnických podílů.

Jak už bylo uvedeno, původní společnosti architekta Glosera Cias Holding nyní náleží 5 %, další podíly si pak rozdělily čtyři kyperské společnosti, které zároveň ovládají Škodu Investment. Eurmax Limited (má 36,7% podíl.) až do letošního března vlastnili Marek Čmejla a Jiří Diviš – manažeři nepravomocně odsouzení švýcarským soudem za podvody při ovládnutí Mostecké uhelné.

Oba bývalí manažeři jsou v současné době v souvislosti s Mosteckou uhelnou obžalováni také českou justicí. Oba byli letos na jaře odvoláni z dozorčí rady jak ve Škoda Investment, tak v sesterské Škoda Transportation. A v téže době převedli podle zjištění HlídacíPes.org své podíly v kyperském Eurmaxu – Čmejla na svoji ženu Petru Humlovou a Diviš na švýcarskou společnost DVS INVESTMENT GROUP SA.

Dalších 22,9 % nově rozdělené společnosti vlastní kyperská společnost Chorus Independent Solutions Cyprus Limited, za kterou podle informací HlídacíPes.org stojí investiční fond se sídlem na Kajmanských ostrovech s nedohledatelným vlastníkem/investorem.

Stejně tak jsou utajeni i vlastníci zbývajících dvou společností – Rugosa Limited a Ergoapex Limited(obě drží po 17,7 % podílu). Obě firmy jsou podle informací HlídacíPes.org vlastněny společnostmi z ostrova Guernsey, kde rovněž nelze dohledat majitele.

Předseda představenstva Škoda Investment Josef Brož, blízký spolupracovník bývalého manažera Škody Holding a ČEZ Martina Romana, o jehož utajeném vlastnictví Škodovky se dlouhodobě spekulovalo, odmítá identitu vlastníků odkrýt.

"Fond třetím osobám jména žádného svého investora nezveřejňuje, stejně jako další informace o investicích, NAV a pod.," řekl již dříve HlídacíPes.org advokát Brož, jenž zároveň zastupuje kyperskou společnost Chorus. "Ne každý se potřebuje chlubit tím, co vlastní, případně, jak žije, nebo jaké má politické preference. Je to každého volba a není v tom implicitně obsaženo nic nelegálního.

 Eliška Hradilková Bártová  pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: