Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Migrační krize s Běloruskem: EU zpřísnila vydávání víz běloruským činitelům

Migrační krize s Běloruskem: EU zpřísnila vydávání víz běloruským činitelům
Na polsko-běloruské hranici podle listu Gazeta Wyborcza přišlo přinejmenším deset migrantů o život, z toho sedm na polské straně hranic | zdroj: Profimedia

Evropská unie dnes v reakci na napjatou situaci u polských hranic zpřísnila podmínky vydávání víz pro představitele běloruského režimu.

Členské státy dočasně zrušily zjednodušený systém vydávání víz, na němž se EU s Běloruskem dohodla loni. Evropská komise zároveň vyzvala Minsk, aby přestal využívat migranty k politickým účelům.

Běloruské úřady od léta svážejí k hranicím Polska a pobaltských zemí desetitisíce běženců, které unijní státy nechtějí vpustit na své území. V pondělí se pokusilo polské hranice překonat několik tisíc lidí, kvůli čemuž vyslala Varšava do oblasti armádu. Premiér Mateusz Morawiecki dnes označil krizi za hrozbu pro stabilitu celé EU.

Víza pro běloruské činitele

Unijní státy schválily v reakci na vyhrocení situace úpravu zjednodušených vízových pravidel, která se nadále budou vztahovat na řadové Bělorusy, nikoli však na činitele režimu.

„Dnešní rozhodnutí znovu ukazuje naše společné odhodlání dále čelit tomuto pokračujícímu hybridnímu útoku,“ prohlásil slovinský ministr vnitra Aleš Hojs, jehož země v současnosti sedmadvacítce předsedá.

Dohoda zjednodušující Bělorusům cestování do unie platila od loňska, autoritářský vládce Alexandr Lukašenko se však během léta rozhodl vypovědět s ní spojenou úmluvu o zpětném přijímání migrantů, kteří se do EU dostali neoprávněně.

Unijní země zároveň chystají další rozšíření sankcí, které se dosud týkají více než 160 osob a téměř dvou desítek firem či institucí. Většina států chce, aby nové postihy zasáhly i leteckou společnost Belavia, která migranty z asijských zemí do Běloruska přiváží.

Evropská komise dnes apelovala na mimoevropské země, aby přerušily letecké spojení s Minskem a neumožnily Lukašenkovi pokračovat v této aktivitě. „Předsedkyně velmi jasně vyzvala Bělorusko, aby přestalo využívat migranty pro politické účely, čímž ohrožuje jejich životy,“ prohlásil dnes mluvčí komise jménem její šéfky Ursuly von der Leyenové.

Komise zároveň dlouhodobě vyzývá Polsko, aby přijalo nabídku spolupráce od unijní pohraniční agentury Frontex, která by zemi pomohla prověřit žadatele o azyl. Varšava však spolupráci odmítá a nechce do země vpustit žádné běžence.

Morawiecki: Migrační krize s Běloruskem je hrozba pro celou EU

Za hrozbu pro stabilitu a bezpečnost celé Evropské unie dnes označil polský premiér Mateusz Morawiecki migrační krizi na hranici s Běloruskem. Pokládá ji za „hybridní útok“ autoritářského režimu běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, který míří proti všem členským státům EU. Běloruská diplomacie naopak varovala Varšavu před „provokacemi“ na společné hranici. Kreml vyjádřil nad situací znepokojení a vyzval obě strany, aby postupovaly odpovědně.

V pondělí se polsko-běloruskou hranicí pokusila překonat skupina tisíců migrantů, noc na dnešek byla podle polské policie klidná, tisíce osob však dál táboří na běloruské straně hraniční čáry. Evropská komise vyjádřila v souvislosti s migrační krizí solidaritu s Varšavou.

Velké znepokojení, vyvolané scénami s uprchlíky na polsko-běloruské hranici, vyjádřil dnes podle agentury Reuters Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

„Utěsnění polské hranice je náš národní zájem,“ uvedl dnes Morawiecki podle agentury PAP. „Ale dnes je ohrožena stabilita a bezpečnost celé EU. Tento hybridní útok Lukašenkova režimu míří proti nám všem,“ upozornil. „Nedáme se zastrašit a budeme bránit klid v Evropě spolu s našimi partnery z NATO a EU,“ ujistil šéf polské vlády na twitteru.

Běloruské ministerstvo zahraničí „v předstihu“ varovalo polskou stranu, aby se zdrželo „jakýchkoliv provokací“ proti Bělorusku, kterými by ospravedlnilo případné násilné a nezákonné akce proti migrantům, včetně žen a dětí, uvedla agentura AFP. Připomněla, že na polsko-běloruské hranici podle listu Gazeta Wyborcza přišlo přinejmenším deset migrantů o život, z toho sedm na polské straně hranic.

Kreml dnes prostřednictvím svého mluvčího vyjádřil znepokojení nad děním na bělorusko-polské hranici a vyzval obě strany k zodpovědnému konání. Mluvčí Dmitrij Peskov také podle agentury Reuters pochválil odborníky z Běloruska, blízkého spojence Ruska, za to, co mluvčí označil za odpovědnou práci na hranici. Peskov před reportéry potvrdil, že Moskva je v této věci v úzkém kontaktu s Minskem.

Podle Varšavy se v pondělí pokusilo překonat hraniční zábrany dosud největší množství migrantů, u hranic jsou nyní na běloruském území na tři až čtyři tisíce běženců. Polsko poslalo do oblasti vojáky, nyní jich tam má už 12 000.

Varšava dlouhodobě viní Minsk z toho, že migranty převážně z Blízkého východu k hranicím dováží a mstí se tak za sankce, které Evropská unie uvalila na Lukašenkův režim kvůli porušování lidských práv. Lukašenko obvinění odmítá.

Běloruské ministerstvo obrany podle agentury AFP dnes odmítlo polská obvinění jako neopodstatněná a naopak obvinilo Varšavu, že úmyslně zvyšuje napětí, vysláním tisíců vojáků na hranice.

Zdroje: