Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Chybí jim voda, jídlo, přístřeší. Migranti čelí na polsko-běloruské hranici strašným podmínkám

Chybí jim voda, jídlo, přístřeší. Migranti čelí na polsko-běloruské hranici strašným podmínkám
Migranti, o kterých se předpokládá, že pocházejí z Afghánistánu, u malé vesnice poblíž Bělostoku na severovýchodě Polska poblíž hranic s Běloruskem | zdroj: Profimedia

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která je agenturou OSN, dnes dala najevo znepokojení kvůli podmínkám, kterým už týdny čelí migranti na hranici mezi Polskem a Běloruskem.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ale podle agentury AP řekl, že skupině lidí, kteří tam uvázli, poskytují běloruské bezpečnostní služby jídlo a peníze a že jsou využíváni k pokusu o nelegální proniknutí migrantů do země.

Polsko, Litva a Lotyšsko - tři státy Evropské unie sousedící s Běloruskem - obviňují běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že se k nim snaží nelegálně dostat migranty z Iráku, Afghánistánu, Sýrie a dalších zemí. Podle těchto unijních zemí to dělá v aktu „hybridní války“, kterou vede Minsk proti jejich zemím jako pomstu za sankce EU.

Zatímco tisíce migrantů byly odehnány zpět do Běloruska nebo přemístěny do uzavřených středisek pro imigranty, pozornost se soustředila na skupinu přibližně 30 lidí, kteří už týdny táboří na hranicích mezi Polskem a Běloruskem.

Mezinárodní organizace pro migraci v Ženevě uvedla, že uvázlí migranti čelí „mimořádně drsným podmínkám, s omezeným přístupem k pitné vodě a jídlu, lékařské pomoci, hygienickým zařízením a přístřeší“. „Prodloužení této nepřijatelné situace představuje vážnou hrozbu pro životy a zdraví migrantů,“ uvedla IOM.

Osud skupiny vyvolal obavy také v Polsku, kde kritici obviňují vládu, že reagovala nelidsky. Vláda na hranici rozmístila vojáky a rozhodla se tam vybudovat plot. Kabinet odmítl nechat uvízlou skupinu migrantů požádat o azyl.

Minulý týden polský prezident na žádost vlády vyhlásil na hranici výjimečný stav. O něm mají poslanci ještě dnes hlasovat.

Premiér Morawiecki obvinil opoziční politiky, kteří protestují proti vládním krokům, že hrají před kamerami podle scénáře napsaného v Minsku a Moskvě. Ten má podle premiéra odstranit výjimečný stav. Pokles napětí na hranici předseda vlády nečeká, protože zanedlouho začne rusko-běloruské vojenské cvičení Západ 2021. „Tak napjatou situaci jsme neměli už 30 let,“ prohlásil. Apeloval přitom na opozici, aby se chovala odpovědně a nepodporovala provokace.

Polský ombudsman dnes uvedl, že nevidí právní důvody pro zpochybnění výjimečného stavu v pohraničním pásmu. Podle televize TVN 24 se však ohradil proti tomu, že výjimečný stav omezuje i novináře, kteří museli opustit pohraničí, a také přístup k veřejným informacím. Opozice tvrdí, že výjimečný stav byl vyhlášen jen proto, aby situaci mohla sledovat jen vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS).

Zdroje: