Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Microsoft se kvůli regulátorům vzdává místa ve správní radě OpenAI

Microsoft se kvůli regulátorům vzdává místa ve správní radě OpenAI
zdroj: Foto: Profimedia

Americká softwarová společnost Microsoft se vzdala místa pozorovatele ve správní radě firmy OpenAI.

Podle Microsoftu není nutné, aby toto místo zastával, protože vedení OpenAI se v posledních osmi měsících zlepšilo. Získání místa ve správní radě vyvolalo kontrolu regulačních orgánů na obou stranách Atlantiku, uvedla dnes agentura Reuters.

Microsoft převzal pozici pozorovatele bez hlasovacího práva ve správní radě OpenAI loni v listopadu, když se do funkce generálního ředitele vrátil Sam Altman. Získání místa znamenalo, že se Microsoft mohl účastnit zasedání správní rady a mít přístup k důvěrným informacím. Neměl ale žádné hlasovací právo a nemohl ani rozhodovat o volbě nebo výběru ředitelů.

Místo pozorovatele a investice Microsoftu do OpenAI v objemu více než deset miliard USD (asi 234 miliard Kč) vyvolaly znepokojení antimonopolních úřadů v Evropě, Británii a ve Spojených státech. A to kvůli obavám, jak velkou kontrolu Microsoft nad OpenAI má. OpenAI se zaměřuje na vývoj umělé inteligence (AI) a provozuje chatovacího robota ChatGPT.

Microsoft dodal, že OpenAI za posledních osm měsíců učinila významný pokrok. Je tudíž přesvědčen, že firma směřuje správným směrem. Vzhledem k tomu se domnívá, že jeho omezená role pozorovatele už není nutná.

Evropská komise (EK) v červnu uvedla, že partnerství obou firem nebude podléhat pravidlům EU pro fúze, protože Microsoft nemá nad OpenAI kontrolu. Místo toho si EK vyžádá stanoviska třetích stran k doložkám o exkluzivitě v dohodě. Naproti tomu antimonopolní orgány v USA a v Británii mají nadále obavy a rovněž otázky k vlivu Microsoftu na OpenAI a jeho nezávislost.

Zdroje: