Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Izraelský nálet zasáhl uprchlické centrum ve škole v Gaze

Izraelský nálet zasáhl uprchlické centrum ve škole v Gaze
Pohřeb obětí z útoku na školu al-Awda | zdroj: Profimedia

Izrael incident údajně vyšetřuje, tvrdí, že mířil na teroristu z Hamásu

Při ničivém izraelském náletu na školu přeměněnou v uprchlický úkryt na jihu Gazy zahynulo nejméně 25 lidí. Potvrdili to palestinští představitelé a těla spočítal reportér agentury AP. Útok dopadl na vysídlené rodiny před školou v Abasánu, východně od Chán Júnisu, aktuálně takřka kompletně zničeného města, z nějž prchají tisíce lidí. Zásah, k němuž došlo během zesílené vojenské ofenzívy v regionu, vyvolal všeobecné odsouzení, kritiku postupu Izraele a další výzvy k vyšetření civilních obětí. 

Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že nálet cílil na člena ozbrojeného křídla Hamásu který se měl účastnit teroristického útoku ze 7. října loňského roku. Zprávy však uvádějí, že oblast byla v době úderu hustě obydlená a v okolí hledaly útočiště tisíce lidí a muselo být jasné, že jakýkoliv letecký úder bude mít za následek civilní ztráty na životech. Svědci navíc vypověděli, že před útokem nebylo vydáno žádné předchozí varování.  Útok zachytilo i následující video, varujeme, že záběry jsou drastické.

Probíhající konflikt, který se vyznačuje zesílenými vojenskými operacemi a střety mezi izraelskými silami a militantními skupinami, primárně Hamásem a Islámským džihádem, způsobil značné ztráty na životech civilních obyvatel.

Mezinárodní zprostředkovatelé, včetně Egypta, Kataru a USA, se aktivně zapojili do zprostředkování mírových rozhovorů mezi znepřátelenými stranami, nicméně stále bez výsledku. Navzdory určitému pokroku se zdá být případné příměří příliš vzdálené. Zároveň je třeba říci, že se ztrátami na životech civilistů v Gaze trpí i zahraniční renomé Izraele. Tragické ztráty na životech a rostoucí humanitární krize v Gaze zdůrazňují naléhavou potřebu, aby všechny strany upřednostnily mír a dialog a zabránily tak dalšímu utrpení a krveprolití. 

Konflikt v Gaze se stupňuje, oběti na životech civilistů stále narůstají, území sužuje hladomor a masivní destrukce infrastruktury.  Odhady obětí na straně Palestinců se pohybují kolem 38 tisíc mrtvých a více než 80 tisících zraněných. Naopak, při teroristickém útoku 7. října 2023 zahynulo na 1200 Izraelců a 120 jich je stále v zajetí Hamásu.

Zdroje:
Al Jazeera, The Guardian, Reuters, AP