Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Města po celé Ukrajině hlásí výbuchy, jsou mrtví a zranění

Města po celé Ukrajině hlásí výbuchy, jsou mrtví a zranění
Následky ruského raketového útoku na Kyjev | zdroj: Profimedia

Mrtví a zranění jsou po celé Ukrajině, řekl dnes prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útoků na ukrajinská města. Ruské rakety poškodily 11 důležitých objektů ukrajinské infrastruktury v osmi regionech a v Kyjevě, oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tím, že jde o stav k 11:00 kyjevského času (10:00 SELČ).

V důsledku zásahů se část ukrajinských oblastí ocitla bez elektrického proudu. Premiér varoval spoluobčany, že musí být připraveni také na výpadky v dodávkách vody a na poruchy spojení.

Rusko dnes ráno spustilo ostřelování mnoha ukrajinských měst raketami. Ruská vojska podle náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného vystřelila proti Ukrajině 75 raket, z nichž se 41 podařilo sestřelit, nálety ale pokračují. Terčem ruských střel se stal Kyjev, Charkov, Dnipro, Lvov, ale také další velká ukrajinská města.

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského jsou cílem úderů ukrajinská energetická infrastruktura i lidé. Čas a místa útoků si Rusko vybralo tak, aby napáchalo co největší škody, dodal prezident.

České ministerstvo zahraničí v tuto chvíli nemá informace o tom, že by ruské útoky postihly české občany v zemi. Ani ambasáda v Kyjevě nemá takové informace, sdělil velvyslanec Radek Matula.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Rostyslav Smirnov uvedl, že raketové útoky na Kyjev si zatím vyžádaly nejméně osm mrtvých a 24 raněných. Z jeho vyjádření ale vyplývá, že šlo o bilanci prvních zásahů, po kterých ale na ukrajinskou metropoli dopadly další střely. Policie v Kyjevě potvrdila nejméně pět mrtvých a 12 zraněných. Exploze hlásili také svědci ze Záporoží, Charkova, Dnipra nebo západoukrajinského Lvova a Žytomyru.

Z informací od českého diplomatického zastoupení v Kyjevě i Lvově zatím ministerstvo nemá zprávy o tom, že by útoky postihly české občany na Ukrajině. Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva upozornila, že od útoků ještě neuběhlo příliš času. Už dříve česká diplomacie vyzývala občany, aby se registrovali v cestovatelském systému Drozd, skrze který mohou dostávat upozornění v případě mimořádných událostí.

Zdroje:
Profimedia, ČTK