Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Putin: Výbuch na Kerčském mostě je dílem ukrajinské rozvědky

Putin: Výbuch na Kerčském mostě je dílem ukrajinské rozvědky
Vladimir Putin s Alexandrem Bastrykinem | zdroj: Profimedia

Za sobotní explozí na Kerčském mostě je podle ruského prezidenta Vladimira Putina ukrajinská tajná služba. Prezident výbuch označil za teroristický čin. Rusko až dosud odpovědnost Ukrajině oficiálně nepřisoudilo.

Kerčský most spojuje Rusko s ukrajinským Krymským poloostrovem, který Moskva v rozporu s mezinárodním právem anektovala v roce 2014. Putin most slavnostně otevřel v roce 2018. Sobotní výbuch způsobil podle ruského protiteroristického výboru výbuch bomby nastražené v autě. Následně se část vozovky zřítila a začaly hořet cisterny na železniční části mostu. Podle Moskvy přišli o život tři lidé. Tvrzení ani jedné z válčících stran nelze v podmínkách pokračujících bojů nezávisle ověřit.

Kyjev se k zodpovědnosti za útok nepřihlásil, řada vysoce postavených ukrajinských představitelů jej nicméně uvítala. List The New York Times už dnes dopoledne s odvoláním na nejmenovaného, vysoce postaveného ukrajinského představitele uvedl, že útok na most zorganizovaly ukrajinské tajné služby.

„Není pochyb. Je to teroristický čin, jehož cílem bylo zničit kriticky významnou civilní infrastrukturu v Ruské federaci,“ řekl Putin na videu zveřejněném na kremelském účtu na telegramu. „Vymyslely to, vykonaly a objednaly ukrajinské tajné služby,“ dodal. Většina zemí světa Krymský poloostrov jako součást Ruska neuznává, anexi z roku 2014 považují za nezákonnou.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak Putinovo dnešní obvinění odmítl jako cynické. „Putin obviňuje Ukrajinu z terorismu? To zní příliš cynicky i na Rusko. Před méně než 24 hodinami ruská letadla zasáhla obytnou čtvrť v Záporoží 12 raketami, zabila přitom 13 lidí a zranila více než padesát,“ napsal Podoljak na twitteru s odkazem na noční útok ruských sil na jihoukrajinské město. „Je tu jen jeden teroristický stát a celý svět ví, kdo to je,“ dodal. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlouhodobě označuje Rusko, které jeho zemi napadlo 24. února, za „teroristický stát“ a vyzývá k jeho potrestání.

Putin svůj názor na sobotní výbuch řekl na dnešním jednání se šéfem vyšetřovacího výboru Alexandrem Bastrykinem. Ten podle RIA Novosti Putina informoval o podezřelých, kteří byli zapojeni do přípravy akce.

„Zjistili jsme trasu toho kamionu. Je to Bulharsko, Gruzie, Arménie, Severní Osetie, Krasnodar. Zjistili jsme přepravce a bylo možné identifikovat podezřelé mezi těmi, kdo mohli teroristický útok připravit,“ řekl Bastrykin.

Podle něj se na přípravě podíleli ruští občané i cizí státy. Kreml oznámil, že se Putin v pondělí sejde se členy ruské bezpečnostní rady. Nevylučuje se, že se tam bude jednat o reakci na sobotní výbuch.

Silniční i železniční provoz byl po explozi zastaven, ale nyní je do určité míry obnoven. Ruské ministerstvo dopravy oznámilo, že železniční spoje jezdí přes most podle jízdního řádu. „Dálkové osobní a nákladní vlaky jezdí přes most podle jízdního řádu, silniční provoz byl obnoven částečně.

Zdroje: