Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Putin: Údery na Ukrajině jsou odvetou za teroristické útoky na ruské území

Putin: Údery na Ukrajině jsou odvetou za teroristické útoky na ruské území
Vladimir Putin na setkání s členy ruské bezpečnostní rady. | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin dnes potvrdil, že ranní rozsáhlé údery napříč ukrajinským územím jsou odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu na anektovaný Krym. Střely dlouhého doletu podle něj zasáhly ukrajinská energetická, vojenská a komunikační zařízení. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že zasáhlo všechny stanovené infrastrukturní a vojenské cíle.

Ukrajinskými městy od východu na západ země včetně Kyjeva dnes dopoledne v několika vlnách otřásly výbuchy. Podle agentury Reuters se jednalo o největší koordinovaný útok na ukrajinské území od prvních týdnů ruské invaze. Ukrajinské úřady hlásí mrtvé a zraněné a výpadky v energetické síti, v Kyjevě rakety dopadly mimo jiné na budovu filharmonie, muzea, ale i dětské hřiště.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že útoky jsou součástí speciální vojenské operace, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu. Na tiskovém brífinku odkázal novináře s dotazy na ministerstvo obrany.

„Ruské ozbrojené síly dnes masivně zaútočily přesnými střelami s dlouhým doletem na cíle vojenského velení, komunikace a energetickou síť Ukrajiny. Účel útoku byl splněn. Všechny určené objekty byly zasaženy,“ řekl následně mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Je jasné, že ukrajinské tajné služby nařídily, zorganizovaly a provedly teroristický útok s cílem zničit klíčovou civilní infrastrukturu,“ řekl Putin k útoku na Kerčský most. Kyjev se k zodpovědnosti oficiálně nepřihlásil, ale například list The New York Times s odvoláním na anonymního ukrajinského představitele o víkendu napsal, že výbuch na mostě byl prací ukrajinských tajných služeb.

„Pokud budou pokusy o provedení teroristických útoků na našem území pokračovat, Rusko tvrdě odpoví v míře, která bude odpovídat hrozbě namířené na Ruskou federaci,“ řekl Putin na setkání s členy ruské bezpečnostní rady.

Ruským cílem musí být „úplné odstranění ukrajinského politického režimu“, řekl dnes místopředseda bezpečnostní rady a ruský expremiér a exprezident Dmitrij Medveděv. Současná ukrajinská vláda podle něj bude vždy pro Rusko „představovat stálou, přímou a jasnou hrozbu“. „Odehrála se první epizoda. Další bude následovat,“ dodal k dnešnímu ruskému útoku Medveděv.

Čeští politici ruské raketové útoky na ukrajinská města odsoudili

Dnešní raketové útoky na ukrajinská města jsou dalším očividným projevem ruského cynismu a barbarství, uvedlo na twitteru české ministerstvo zahraničí s tím, že cílit na civilisty je zbabělé. Premiér Petr Fiala (ODS) poznamenal, že ruské útoky nejsou zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury, ale jde o vraždění civilistů a šíření strachu. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) hovoří o mstivých válečných zločinech. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je nutné dále podporovat Ukrajinu.

„Dnešní masivní raketové útoky na města jsou dalším očividným projevem ruského cynismu a barbarství. Cílit na civilisty je zbabělé. Apelujeme na Rusko, ať zastaví tuto nesmyslnou válku!“ uvedla česká diplomacie. Rusko podle ministra Jana Lipavského (Piráti) používá teroristické metody. „Jsme svědky nechutných útoků, na které doplácí nevinní lidé, včetně žen a dětí. Putin za své barbarské chování zaplatí. Ukrajina zvítězí a kremelské imperialistické choutky navždy pohřbí,“ dodal.

Ruské útoky nejsou podle Fialy zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury. „Válečná agresivní politika Ruska nesmí uspět, myslíme na nevinné oběti a podporujeme Ukrajinu v jejím spravedlivém boji,“ podotkl předseda vlády.

Útoky odsoudil také předseda opozičního ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. „Toto je prachobyčejná msta na bezbranných. Takovou agresi nemůže omluvit nic,“ napsal.

„Putinovo bombardování center ukrajinských měst není ničím jiným než mstivým válečným zločinem. Útoky proti civilistům a dětem jsou neomluvitelné,“ poznamenal Bartoš. „Budeme nadále podporovat Ukrajinu a její lid v boji za svobodu, za život,“ dodal.

„Rakety dopadají na centrum Kyjeva, na města po celé Ukrajině. Dopadají na školky, dětská hřiště, na univerzitu, na civilní budovy. Tohle je důvod, proč nesmíme přestat podporovat Ukrajinu,“ napsal Rakušan.

Podle předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) stále probíhá válka o podobu svobodného světa. „Dnešní ruské útoky na centrum Kyjeva a obytné čtvrti dalších ukrajinských měst jsou dalšími zločiny režimu Vladimira Putina,“ sdělila.

Šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) poznamenal, že Rusové míří jak na ukrajinské systémy protivzdušné obrany, tak na civilní energetickou infrastrukturu. „Ničí teplárny, rozvodné sítě, mobilní spojení. Ví, že tím průběh války nezmění. Prohrají. Je to odporný válečný zločin! Barbarství v krystalické podobě,“ uvedl.

„Jestli ještě někdo mohl mít pochyby, zda ruské rakety nezasahují ukrajinské civilní cíle ‚omylem‘, nyní jde o zřejmý záměr. Bombardovat města a zabíjet civilní obyvatele, to není ‚speciální operace‘, ale prostě válečný zločin,“ sdělil předseda senátního zahraničního, branného a bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý).

Rusko podle něj používá teroristické metody. „A proto k němu musíme přistupovat jako k aktérovi terorismu,“ napsal. O situaci bude v úterý jednat jeho výbor a navrhne usnesení pro středeční schůzi horní komory.

Západní představitelé znovu potvrdili svou podporu Ukrajině a odsoudili ruské útoky na ukrajinská města

„Spojené státy důrazně odsuzují dnešní ruské raketové útoky po celé Ukrajině, včetně Kyjeva. Při těchto útocích byli zabiti a zraněni civilisté a zničeny cíle, které nemají žádný vojenský účel,“ uvedl americký prezident Joe Biden v prohlášení zveřejněném na stránkách Bílého domu. „Znovu se ukázala naprostá brutalita nelegální války pana Putina proti ukrajinskému lidu,“ dodal. 

„Ruské ostřelování civilních oblastí Ukrajiny raketami je nepřijatelné. Je to projev Putinovy slabosti, nikoliv síly,“ napsal britský ministr zahraničí James Cleverly na twitteru v reakci na rozsáhlé ruské útoky, které dnes zasáhly města po celé Ukrajině. Dodal, že hovořil se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou, aby ho ujistil o „morální a praktické podpoře“ Británie.

Dnešní útoky odsoudil i náměstek pro bezpečnost britské ministryně vnitra Tom Tugendhat, který byl donedávna šéfem zahraničního výboru Dolní sněmovny. „Útok na civilisty je odporný čin. Ruské válečné zločiny jsou záznamem selhání a ostudy,“ uvedl.

„Jsem hluboce šokován útoky Ruska na civilisty v Kyjevě a dalších ukrajinských městech. Takové činy nemají v 21. století místo. Co nejdůrazněji je odsuzuji. Stojíme na straně Ukrajiny. Další vojenská podpora ze strany EU je na cestě,“ napsal na twitteru šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell.

Evropská komise vyzvala Bělorusko, aby se zdrželo jakékoli účasti na „brutálním nelegitimním podniku“ Ruska, který porušuje Chartu OSN a mezinárodní právo, a pohrozila mu sankcemi. Minsku vzkázala, aby území Běloruska přestalo sloužit jako odrazový můstek pro nedávné raketové údery a útoky bezpilotních letounů proti ukrajinským civilistům. „Jakékoli další akce a zejména přímé zapojení běloruské armády do této války proti vůli naprosté většiny běloruského lidu budou řešeny novými a silnými omezujícími opatřeními,“ uvedl mluvčí unijní diplomacie Peter Stano.

„Hovořil jsem s ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou a odsoudil strašlivé a nevybíravé útoky Ruska na civilní infrastrukturu na Ukrajině,“ uvedl na twitteru generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „NATO bude i nadále podporovat statečný ukrajinský lid v boji proti agresi Kremlu tak dlouho, jak to bude nutné,“ dodal. 

Belgický premiér Alexander De Croo prohlásil, že dnešní bombardování ukrajinského hlavního města Kyjeva a civilních cílů v dalších ukrajinských městech bylo „odsouzeníhodným činem Ruska“. „Je to nepřijatelná eskalace,“ napsal na twitteru a dodal, že tyto útoky posílí odhodlání Belgie podpořit Ukrajinu.

„Itálie je zděšena podlými raketovými údery na centrum Kyjeva a další ukrajinská města z dnešního rána. Znovu zdůrazňujeme svou neochvějnou a pevnou podporu Ukrajině a jejímu lidu,“ uvedlo italské ministerstvo zahraničí.

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau označil ruské údery za válečný zločin. „Dnešní ruské ostřelování ukrajinských měst a civilistů je aktem barbarství a válečným zločinem,“ uvedl šéf polské diplomacie na twitteru. „Rusko nemůže tuto válku vyhrát. Jsme s tebou, Ukrajino!“ dodal Rau. 

Zdroje: