Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Masakr na dálnici: Obří exploze zabila statečného bojovníka proti mafii

Masakr na dálnici: Obří exploze zabila statečného bojovníka proti mafii
Následky atentátu na Giovanniho Falconeho | zdroj: Profimedia

Italský vyšetřující soudce Giovanni Falcone více než deset let neúnavně stíhal organizovaný zločin v Itálii. Před jedenatřiceti lety se mu třetí atentát stal osudným.

V sobotu 23. května 1992 se nejvýznamnější italský lovec mafie v koloně tří vozidel Fiat Croma řítil rychlostí 160 kilometrů v hodině po dálnici nedaleko sicilského Palerma, když v 17:57 v táhlé zatáčce u Capaci explodovala pod vozovkou dálkově odpálená nálož o síle půl tuny TNT ukrytá v drenážním potrubí pod vozovkou.

Tři členové ochranky v prvním voze (Vito Schifani, Rocco Dicillo a Antonio Montinaro) byli na místě mrtví, stejně jako 53letý Falcone ve druhém voze. Jela s ním jeho 46letá manželka Francesca Morvillová, která zemřela po několika hodinách, a další člen ochranky, který utrpěl těžká zranění, ale přežil. Tři policisté, kteří jeli ve třetím voze za Falconem, utrpěli jen lehká zranění. V nemocnici kromě toho skončily dvě italské rodiny a jeden rakouský pár, kteří v okamžiku výbuchu jeli v opačném směru.

Atentát byl pečlivě připraven, protože cílová vozidla se v kritické zóně nad uloženou výbušninou pohybovala jen půl sekundy. Exploze udělala ve vozovce obří kráter. Na místě masakru byl později pěti obětem postaven památník.

Neúplatný a neohrožený soudce

Rodák ze sicilského Palerma Giovanni Falcone se na počátku kariéry v polovině 60. let zaměřil na hospodářskou kriminalitu. Poté, co byl v září 1979 na příkaz mafie zastřelen soudce Cesare Terranova a jeho řidič, změnil Falcone pole působnosti, narušil poměrně klidné poválečné soužití italského státu s mafií a stal se jejím největším postrachem.

profimedia-0130188634 Giovanni Falcone | zdroj: Profimedia

V té době se v Itálii konalo na pět stovek trestních řízení proti mafiánům, ale prakticky všechna byla protahována zkorumpovanými nebo zastrašenými členy justice. Falcone se nenechal podplatit ani zastrašit výhrůžkami smrtí. Když byl v červenci 1983 zavražděn jeho kolega Rocco Chinnici padesátikilogramovou bombou, pokračoval Falcone v dosud největším mafiánském procesu. Obžalováno v něm bylo 475 lidí a 344 jich bylo nakonec odsouzeno, z toho dvě desítky na doživotí. Falconemu se v roce 1984 podařilo přesvědčit jednoho z vysoce postavených členů Cosa Nostry Tommasa Buscettu ke spolupráci.

Odhodlání a neústupnost při boji s mafií se Falconemu nakonec staly osudnými. Z podílu na jeho zavraždění bylo v září 1997 odsouzeno 24 mafiánů na doživotí, včetně organizátora atentátu a tehdejšího bosse všech bossů Cosa Nostry Salvatora Riiny (zemřel ve vězeňské nemocnici v roce 2017), a šest dalších k vězení od 15 do 26 let. Mafiánský zabiják Giovanni Brusca byl navzdory mnoha prokázaným vraždám odsouzen pouze k 25 letům vězení s četnými úlevami, protože plně spolupracoval s italskou justicí. Jedenatřicátého května 2021 byl podmíněně propuštěn a skrývá se pod novou identitou a pod ochranou italských úřadů. Později byli odsouzeni i další - v říjnu 2020 dostal doživotí další boss sicilské mafie Matteo Messina Denaro, který je ale od roku 1993 na útěku.

Po vraždě Falconeho se do boje s mafií pustil prokurátor Paolo Borsellino. Dlouho ale svého předchůdce nepřežil – byl zavražděn v červenci 1992.

profimedia-0664262876 Italští policisté u pomníku pěti obětem atentátu na Giovanniho Falconeho | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní, Die Welt