Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Marihuana je pro mládež bezpečnější než alkohol, tvrdí vědci

Marihuana je pro mládež bezpečnější než alkohol, tvrdí vědci
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vědci z newyorské univerzity porovnali vliv marihuany a alkoholu na mladé lidi a zjistili, že THC je pro teenagery bezpečnější než alkoholické nápoje. Závěry své studie publikovali v časopise American Journal of Drug and Alcohol Abuse. 

Zatímco po požití alkoholu teenagerům hrozí, že se poperou nebo je může něco přejet, když si dají joint, tak je naopak větší šance, že s vrstevníky dosáhnou kompromisu a dopravní nehodě se vyhnou (nejspíš proto, že zůstanou pěkně tam, kde se zkouřili). 

Alkohol podle odborníků 13násobně zvyšuje riziko dopravní nehody, zatímco marihuana jen trojnásobně. Po požití alkoholu lidé rovněž hůře kontrolují vlastní emoce.

Při pravidelném užívání alkoholických nápojů přitom negativní vlivy alkoholu sílí. S THC podle odborníků nic takového nehrozí.  

Vědci své závěry vyvodily z výsledků ankety, které se zúčastnilo na 7,5 tisíce mladých Američanů, kteří v letech 2007 až 2011 buď pili alkohol, nebo kouřili marihuanu. Takřka polovina teenagerů v USA přišla do styku s THC, zatímco alkoholu holdují až dvě třetiny mladých lidí. 

Škoda jen, že vědci nezkoumali, jaké důsledky by měla kombinace alkoholu a THC.

Zdroje:
CBS News