Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Magistrát povolil pomalování Nuselského mostu. Odborníci se bouří

Magistrát povolil pomalování Nuselského mostu. Odborníci se bouří
zdroj: tisková zpráva

V rámci projektu Nuselák aka Graffiti bridge dojde k obarvení mostních pilířů Nuselského mostu, kterého se ujmou věhlasní čeští a zahraniční pouliční umělci známí pod přízvisky Tron, Pasta Oner, Point, Obic&Geno, Xdog, Horfe a Zedz. S touto informací poprvé přišel server iDNES před týdnem. Na internetu se začínají objevovat kritické reakce, že by most mohl být poničen.

Akce sice zaštiťuje radní Aleksandra Udženija, která má na starosti agendu týkající se aktivit na veřejném prostoru. Zásah na mostu je velice významný. Nejedná se o jednoduché přemalování, ale o rozsáhlé umělecké kresby, které budou vidět z nejrůznějších míst po celé Praze (viz. foto). Médii proběhla informace o akci až v momentě, kdy o ní bylo už rozhodnuto a tím pádem je velice nepravděpodobné, že by se ji dalo zvrátit.

Velké překvapení tedy čeká obyvatele Nuslí už ve čtvrtek 30.8., kdy oficiálně začínají umělecké práce. Už se ozývají i první odborníci v čele s architektem Vítem Svobodou, který tvrdí, že výtvarné práce mohou nenávratně poškodit Nuselský most. Svojí rozčarování popsal v kritickém článku. Souběžně založil i petici, kde se můžete vyslovit proti chystanému malování na pilíře mostu. Petice je k podpisu zde.

Velice diskutabilní je jestli se vůbec ještě jedná o street art. Vzhledem k tomu, že akce je financovaná komerčními subjekty jako PRE či Pražská plynárenská, se velkoformátové malby se dostávají do konfliktu se zásadami street artu. Ty totiž tvrdí, že street art by měl být uměním nezávislým bez komerčních vlivů.

Na akci Nuselák aka Graffiti bridge na počátku října naváže mezinárodní výstava graffiti a street artu s názvem Městem posedlí v pražské Městské knihovně. Kromě autorů z Nuseláku se jí zúčastní i zástupci street artu z Německa, Francie, Nizozemska, Španělska, Polska i USA.

Jak se vám líbí záměr pomalovat Nuselský most? diskutujte!