Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Macron vyzval k příměří v Pásmu Gazy, Guterres k nezávislému vyšetřování

Macron vyzval k příměří v Pásmu Gazy, Guterres k nezávislému vyšetřování
Emmanuel Macron | zdroj: Profimedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes vyzval k okamžitému příměří v Pásmu Gazy, k ochraně civilistů a dodržování mezinárodního práva. Generální tajemník OSN António Guterres mezitím uvedl, že čtvrteční incident, při němž v Pásmu Gazy přišlo o život přes 100 lidí čekajících na distribuci humanitární pomoci, musí být nezávisle vyšetřen, píše agentura Reuters. K nezávislému vyšetřování vyzval i šéf francouzské diplomacie Stéphane Séjourné.

Při izraelském zásahu v Pásmu Gazy proti lidem čekajícím na humanitární pomoc ve čtvrtek zahynuly desítky Palestinců. Podle radikálního palestinského hnutí Hamás bylo při incidentu u města Gaza zabito více než 100 lidí. Izraelská armáda uvedla, že podél konvoje vypukly mezi shromážděnými lidmi násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy. Armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu přiblížila, tento zákrok si však podle ní vyžádal nanejvýš deset obětí.

"Situace v Gaze je hrozná. Je třeba chránit veškeré civilní obyvatelstvo. Je třeba okamžitě zavést příměří, aby bylo možné distribuovat humanitární pomoc," napsal Macron na síti X. Zároveň vyjádřil "hluboké rozhořčení nad záběry přicházejícími z Gazy, kde izraelští vojáci cílili na civilisty". "Vyjadřuji co nejostřejší odsouzení této střelby a vyzývám k pravdě, spravedlnosti a dodržování mezinárodního práva," dodal.

Francie podporuje výzvy generálního tajemníka OSN Guterrese k prošetření čtvrtečního incidentu v Pásmu Gazy, uvedl ministr zahraničí Séjourné. "Budeme žádat vysvětlení a bude nutné nezávislé vyšetřování, které určí, co se stalo," řekl ministr v dnešním ranním vysílání stanice France Inter. Podle něj je nutné určit, zda bylo porušeno mezinárodní právo.

Guterres v karibském státě Svatý Vincenc a Grenadiny před regionálním summitem uvedl, že je "šokován" nejnovějšími zprávami z Pásma Gazy, kde od začátku izraelské ofenzivy podle palestinských úřadů zahynulo více než 30.000 lidí. Izrael ofenzivu v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, kdy na izraelském území zahynulo 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z nich.

V odpovědi na otázky týkající se neúspěchu nedávné rezoluce Rady bezpečnosti OSN usilující o příměří Guterres uvedl, že prohlubující se geopolitické spory "proměnily právo veta v účinný nástroj paralýzy činnosti Rady bezpečnosti". "Jsem naprosto přesvědčen, že potřebujeme humanitární příměří a bezpodmínečné a okamžité propuštění rukojmích a že bychom měli mít Radu bezpečnosti schopnou těchto cílů dosáhnout," řekl Guterres.

Zdroje: