Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Lloyd Austin na návštěvě ČR: USA zůstávají nezlomné v závazku bránit své spojence

Aktualizováno: Lloyd Austin na návštěvě ČR: USA zůstávají nezlomné v závazku bránit své spojence
Ministři obrany ČR a USA Jana Černochová a Lloyd Austin | zdroj: Profimedia

Spojené státy zůstávají nezlomné v závazku bránit svobodu a suverenitu svých spojenců, řekl dnes po jednání s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) v Praze americký ministr obrany Lloyd Austin. Severoatlantická aliance podle něj nevyhledává konfrontaci s Ruskem a ani pro něj nepředstavuje hrozbu, ale jako obranná aliance bude jako vždy chránit každý centimetr území NATO.

„Nadále budeme stát po boku našich spojenců v NATO a nadále budeme stát proti ruskému útoku na demokracii, suverenitu a mezinárodní řád založený na pravidlech,“ uvedl Austin. Pevný závazek bránit spojence je podle něj obzvlášť důležitý ve chvíli, kdy Rusko pokračuje ve své kruté a nevyprovokované válce proti Ukrajině. Ocenil hrdinský boj ukrajinského lidu a jeho vůli svobodně žít a rozhodovat o své budoucnosti.

Černochová označila Spojené státy za nejdůležitějšího spojence České republiky. Na USA podle ní stojí nejen obrana NATO, ale i řešení současné situace v Evropě. Řekla, že to Spojené státy dokládají masivní podporou Ukrajiny. „Chtěla bych poděkovat panu ministru Austinovi i občanům Spojených států, že jsou stále ochotni bránit tento svět, že jsou stále ochotni bránit Evropu,“ řekla. Česko je připraveno v tom USA podporovat, dodala. Proto masivně posiluje investice do obrany. Austinovi mimo jiné poděkovala za dar osmi starších vojenských vrtulníků.

Mluvili spolu také o situaci na Ukrajině. Černochová poznamenala, že ČR je jedním z pěti největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu. Slíbila, že pomoc na Ukrajinu bude z Česka proudit i nadále. Česko je také připraveno se zapojit do obnovy Ukrajiny nebo do opravy její vojenské techniky.

Austin označil za prospěšné konzultace s členy ukrajinské vlády, které umožňují zasílat vhodné zbraně a munici. Ukrajinci díky nim zvládnou v bojích v pravou chvíli to, čeho chtějí dosáhnout. Ministr nechtěl odhadovat, kdy konflikt na Ukrajině skončí. „Vidíme úspěchy v oblasti Chersonu, Charkova, to je velice povzbudivé,“ zmínil ukrajinskou ofenzívu z posledních dní.

Austinova návštěva Česka následuje po čtvrteční konferenci, kterou na pomoc Ukrajině šéf Pentagonu uspořádal v Německu na americké vojenské základně Ramstein. Austin dnes ráno uctil památku československých výsadkářů v památníku v pražské Resslově ulici. Černochová před odpolední návštěvou na Hradě, kam Austina doprovodí, ocenila jednotu vrcholných představitelů ČR v otázce ruské agrese na Ukrajině. Poděkovala prezidentu Miloši Zemanovi, že se jeho politika ohledně války na Ukrajině shoduje s vládní. „Agresi odsoudil a jako vrchní velitel ozbrojených sil jednoznačně stojí za naší vládou a podporuje naši pozici,“ uvedla.

Černochová připomněla vyjednávání o obranné smlouvě DCA (Defense Cooperation Agreement) mezi ČR a USA, které oficiálně začalo na úrovni expertních delegací v červnu v Praze. „S panem ministrem Austinem jsme si potvrdili, že oběma stranám záleží na tom, aby tato dohoda byla uzavřena a aby to bylo brzy,“ řekla. Podle Austina se další kolo jednání uskuteční 21. a 22. září. Černochová jako místo podpisu dohody navrhla Prahu a Austina pro tuto příležitost již dopředu pozvala, možný je ale i podpis smlouvy ve Washingtonu.

Česko je podle agentury AP na seznamu 18 evropských zemí, kterým USA plánují poskytnout dlouhodobou vojenskou podporu ve formě půjček a dotací na nákup amerických zbraní ve výši jedné miliardy dolarů (asi 24,5 miliardy korun). Austin dnes neupřesnil, jaká částka by mohla připadnout na ČR, oznámit podrobnosti podle něj náleží ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi. Peníze podpoří další modernizaci, protože je jejich příjemci budou jistě investovat moudře, dodal. 

Zeman s Austinem se shodli na prohlubování obranné spolupráce ČR a USA

Vedle dopolední schůzky s ministryní obrany dnes Austin také jednal na úřadu vlády s premiérem Petrem Fialou (ODS). Shodli se na potřebě pokračování v modernizaci české armády. Fiala mu slíbil, že v roce 2024 bude Česko na obranu vydávat dvě procenta svého HDP.

Prezident Zeman a ministr Austin se shodli na tom, že obranná spolupráce mezi ČR a USA je na vysoké úrovni a chtějí pokračovat v jejím posilování a prohlubování. Po dnešním jednání na Pražském hradě to ČTK sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman považuje Spojené státy za dobrého přítele Česka a klíčového partnera v oblasti obrany. Austin Česku poděkoval za všestrannou podporu Ukrajiny, dodal mluvčí.