Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

LCD, OLED, QLED: Víte, kolik „žere“ vaše televize?

LCD, OLED, QLED: Víte, kolik „žere“ vaše televize?
zdroj: Tisková zpráva

O televizi můžeme bez nadsázky prohlásit, že ji má skoro každý. Podle nejnovějších dat z roku 2021 najdeme aspoň jednu „telku“ v 92 % českých domácností. A i když se už pár let tváříme, že je televize mrtvé médium, stále ji věnujeme průměrně čtyři hodiny času denně.  I sebelepší televize tak „sežere“ za rok docela dost energie. Pojďme se podívat, jak si jednotlivé typy ve spotřebě vedou a jak můžete spotřebu televize snížit.

Jaká televize je nejúspornější? 

Věděli jste, že televize představuje průměrně čtvrtý energeticky nejnáročnější spotřebič v domácnosti? Nejvíce peněz nám z kapes vytáhne pračka, lednice a myčka nádobí. A hned v závěsu se drží právě televize. Ne každá ale „žere“ stejně. Spotřebu ovlivňuje nejen typ televize, ale také velikost úhlopříčky a i způsob sledování. U nových televizí pak platí, že čím větší televize je, tím více energie potřebuje. Pojďme si posvítit na jednotlivé typy televizí a jejich průměrnou roční spotřebu elektřiny. 

CRT televize: Klasická „bedna“ vyjde draho

Možná ještě máte klasickou vypouklou obrazovku někde na chalupě nebo se na ní díváte u babičky. Novou už si ale nekoupíte. CRT televize nahradily moderní ploché televize a to nejen kvůli spotřebě energie, ale hlavně kvůli mnohonásobně větší kvalitě obrazu.

Kdybyste si takovou televizi dneska zapojili do zásuvky, spolykala by při velikosti 32 palců zhruba 340 kWh za rok. S průměrnou cenou elektřiny pro domácnosti za rok 2022 kolem 8 Kč za 1 kWh, by vás roční provoz CRT televize vyšel zhruba na 2 720 Kč. 

Plazmová televize: Velký hit a ještě větší žrout energie

Víte, kdy přistála na trh první plazmová televize? V roce 1996 ji představila japonská společnost Fujitsu. Měla úhlopříčku 42 palců (necelých 107 cm) a stála v přepočtu ohromujících 300 000 Kč. 

Postupně se cena „plazem“ snižovala, ale i tak byly ve své době poměrně drahým spotřebičem a zaplatili jste za ní běžně vyšší desítky tisíc korun. Plazmy ale nabízely neuvěřitelnou kvalitu obrazu. Vynikaly hlavně v plynulosti obrazu a zobrazení černé barvy. Jenže se vám prodražila nejen při pořízení, ale také při sledování. 

Plazmová televize o úhlopříčce 42 palců dokázala spotřebovat až 250 kWh ročně. A za její provoz byste při dnešních cenách elektřiny zaplatili 2 000 Kč. 

Éra plazmových televizí skončila v roce 2014. Jejich výrobu stoply hlavní výrobci televizí Panasonic, Samsung i LG. 

LCD televize: Oblíbená varianta s horší černou

Dalším nástupcem „plochých obrazovek“ byla technologie LCD. Tyhle televize se ve své době staly snad ještě větším hitem než plazmy. Umožňují totiž lépe regulovat jas obrazovky a neodráží tolik okolního světla. 

Oproti plazmovým televizím jsou lehčí, lépe se s nimi manipuluje a mají také delší živostnost. LCD televize stále seženete a to za poměrně slušné peníze. Novou si můžete pořídit už kolem pěti tisíc korun. LCD televize ale mají i svoje nevýhody. Hlavní problém mají se zobrazením černé barvy, která občas vypadá spíš jako šedá. 

Jak jsou na tom se spotřebou? Oproti plazmové televizi mnohem lépe. Například 42palcová LCD televize se spotřebou 150 kWh vás při ročním provozu vyjde na 1 200 Kč. 

OLED televize: Každý pixel svítí zvlášť

Nabídnou až tisíckrát rychlejší odezvu než starší LCD televize, dokážou zobrazit dokonalou černou a na jejich obrazovce svítí miliony pixelů. Co dělá obraz OLED televize tak výjimečný? Jsou to právě samosvíticí pixely. Opadá tak nutnost podsvícení, jako tomu je u LCD a LED obrazovek. Díky tomu, že se pixely dokážou samy zapnout a vypnout, zobrazí dokonale všechny barvy. Výsledkem je ostrý obraz i rychlá a plynulá odezva. 

Například televize Samsung už v roce 2013 představili jedny z prvních OLED obrazovek. Jenže výrobní náklady v té době byly ještě příliš vysoké, takže se do sériové výroby tehdy ještě nepustily.

Pokud se rozhodnete pořídit například 48palcovou OLED televizi se spotřebou 110 kWh, zaplatíte za její sledování 880 Kč za rok. 

Spotřebu OLED televize ale ovlivňuje více faktorů. Třeba i to, na jaký obraz se zrovna díváte. Právě proto, že se pixely umí samy zhasnout, je sledování filmu s temnějšími scénami méně energeticky náročné. Oproti tomu třeba sledování hokejového zápasu, kde je na obrazovce hlavně bílá ledová plocha, vám energie spolkne o trochu víc. 

QLED televize: Nejmodernější a nejlepší? 

V roce 2017 představil jihokorejský výrobce Samsung technologii Quantum Dot. Právě podle ní dostaly nové televize svůj název. Dneska už se ale jejich výrobě věnuje mnohem více značek. Až budete tyhle moderní televize hledat, stačí zadat QLED TV a můžete začít vybírat z desítek modelů. 

V čem je nová technologie tak přelomová? Ať se na televizi díváte z jakéhokoli úhlu, je obraz vždycky ostrý a vidíte pořád dokonalé barvy. 

Další velkou výhodou je schopnost QLED televize zabránit nežádoucímu odrazu světla. Takže i když sledujete televizi v hodně světlé místnosti, pořád vidíte velmi kontrastní obraz. 

Je tedy QLED televize to nejlepší, co si můžete pořídit? Na to není jednoznačná odpověď. Například vyobrazení černé má pořád o chlup lepší OLED televize, právě díky tomu, že dokáže zhasínat jednotlivé pixely. QLED zase umí zobrazit naprosto realisticky všechny barvy z různých úhlů. Při výběru tedy záleží hlavně na vašich preferencích. 

Spotřeba energie novějších typů televizí se už od sebe tolik neliší. Záleží na konkrétním modelu i způsobu sledování. Třeba 55palcová QLED televize deklaruje spotřebu 106 kWh. Roční provoz takové televize vás pak vyjde na 848 Kč. 

4 tipy na závěr, jak snížit spotřebu televize:

  • Pohotovostní režim = vypnutá televize? Ne tak docela. Pokud je televize v pohotovostním režimu, stále si trošku elektřiny na provoz vezme. Raději ji proto vždy vypínejte. 
  • Starší televizi nahraďte novou. Novější televize nemusí nutně znamenat nižší spotřebu energie. Pokud ale doma máte staršího žrouta, poohlédněte se po nové televizi. Při nákupu se řiďte energetickým štítkem, který vám odhadne roční spotřebu energie. 
  • Snižte jas a zatáhněte závěsy. Na některé televize se nedívá úplně nejlépe, když vám do obýváku svítí sluníčko. Místo zvyšování jasu zkuste spíše zatáhnout závěsy nebo žaluzie a jas na obrazovce naopak snižte. 
  • Omezte počet televizí v domácnosti. Jedna televize do ložnice, druhá do kuchyně a třetí do dětského pokoje? To může být poměrně velký zásah do rodinného rozpočtu.  Většinou stačí mít jednu hlavní televizi v obývacím pokoji. 
Zdroje:
Inzerce