Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Langerova popularita je u veřejnosti nízká. Ovlivní to jeho pozici?

Langerova popularita je u veřejnosti nízká. Ovlivní to jeho pozici?
zdroj: Mediafax

Volební manažer ODS Ivan Langer je u veřejnosti velmi neoblíben. Jeho mediální obraz je pošramocen i z toho důvodu, že soud zamítl jeho žalobu na deník Mladá fronta Dnes, který jej spojuje s mafiánem Františkem Mrázkem.

Místopředseda ODS Ivan Langer bojuje v těchto dnech o politické přežití. Jeho zastánce Mirek Topolánek odchází z čela strany a na pondělní výkonné radě se bude řešit osud volebního manažera a jedničky na Olomoucku Langera.

Sám Topolánek již avizoval, že jeho odchod z vedení strany by měl být doprovázen i další personální obměnou. Alespoň Langerem a dlouholetým prvním místopředsedou Pavlem Bémem. Mediální obraz obou mužů je přitom právě to, co by jim mohlo zlomit vaz.

Dále čtěte:
Další personální rošády v ODS? Strana je rozdělená na dva tábory

Důvěryhodnost Langera podle CVVM za poslední čtyři roky víceméně klesala, respektive po té, co jej právě Topolánek vzal do svého kabinetu jako ministra vnitra tak mírně stoupla během roku 2007, ale pak již nabrala sestupnou dráhu.

Největší důvěře se Langer těšil v červnu 2007, kdy mu důvěřovalo 33 procent dotázaných, nejnižší pak na konci roku 2009, kdy byl důvěryhodný pouze pro 19 procent respondentů.

K dispozici jsou naposled čísla z ledna 2010. To důvěra Langerovi poskočila na 21 procent. Exministr vnitra je v populaci velmi známý, nezná jej podle CVVM pouze 4 procenta občanů. Proto jeho index důvěryhodnosti je jeden z nejnižších, - 46. Hůře je na tom z čelných představitelů politických stran již jen odstupující Topolánek s indexem - 52.

Pro Langera je ale nevýhodou i to, že soud v březnu rozhodl v jeho neprospěch ve sporu s Mladou frontou Dnes. Soud konstatoval, že nařčení, že byl napojen na lidi kolem zavražděného mafiánského bosse Františka Mrázka je ve spisu Krakatice skutečně obsaženo.

Dále čtěte:
Nové svědectví ke Krakatici. Bublan vyzval Langera k odchodu z politiky

Spor s Mafrou

Langer se obhajuje tím, že soudkyně nevzala v potaz jeho návrh svědků.  "Jsem zklamaný, neboť jsem navrhoval výslechy celkem třiceti svědků, ovšem ani jednoho si soud nepozval," postěžoval si v březnu pro ParlamentníListy.cz Langer. Rozhodně se bude bránit odvoláním. Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík již avizoval, že kauzu Krakatice sociální demokraté využijí v předvolební kampani.

Více čtěte:
Langer u soudu nevyvrátil napojení na mafiána Mrázka. Odvolá se

Nízká obliba Langera u veřejnosti se projevila i během únorového pořadu České televize Hydepark, kdy jej mnozí diváci „grilovali" právě kvůli jeho údajnému napojení na mafiánské struktury a jeho přezdívku „Íčko".

www.parlamentnilisty.cz