Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bez proudu je na Ukrajině 1,5 milionu lidí. Z 36 ruských raket zasáhla polovina své cíle

Bez proudu je na Ukrajině 1,5 milionu lidí. Z 36 ruských raket zasáhla polovina své cíle
Hasiči likvidují požár energetického zařízení v Kyjevě zasaženého raketou. | zdroj: Profimedia

Po ruských raketových útocích na ukrajinské energetické objekty zůstalo bez elektrického proudu na 1,5 milionu odběratelů energie v sedmi oblastech země. Na svém telegramovém účtu to v sobotu oznámil zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Prezident Volodymyr Zelenskyj ještě před tím napsal, že ruské invazní jednotky od noci podnikly „masivní útok“, při němž vypálily na jeho zemi 36 raket, z nichž většinu sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

„Nepřítel pokračuje v útocích na energetická zařízení v různých oblastech naší země,“ napsal Tymošenko a vyjmenoval, že bez dodávek elektrické energie byli v době jeho příspěvku – tedy v sobotu odpoledne – lidé v Chmelnycké, Mykolajivské, Volyňské, Čerkaské, Rivnenské, Kirovohradské a Oděské oblasti. Obyvatele vyzval, aby byli při spotřebě elektřiny úsporní.

Rusové zaútočili na Ukrajinu ze dvou směrů. Nejméně deset letadel vypálilo 17 řízených střel typu Ch-101 z Rostovské oblasti na jihu Ruska. Dalších nejméně 16 střel s plochou dráhou letu Kalibr bylo vystřeleno z lodí v Černém moři.

Celkem třináct střel typu Ch-101 a pět typu Kalibr se podařilo sestřelit, oznámilo ukrajinské letectvo.

Rusové v posledních dnech vystupňovali útoky na elektrárny, vodovodní systémy a další klíčovou infrastrukturu po celé zemi.

Obyvatele centrální a západní Ukrajiny v sobotu vzbudila pravidelná střelba protivzdušné obrany, která se snažila sestřelit ruské bezpilotní letouny a rakety.

Několik ruských raket, které mířily na hlavní město, sestřelila protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva, informoval už dříve na telegramu starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Obyvatele vyzval, aby zůstali v krytech, protože nálety pokračují.

„Několik raket letících na Kyjev bylo v oblasti sestřeleno protivzdušnou obranou. Děkujeme našim obráncům,“ cituje z prohlášení Klička agentura Unian. „Šetřete elektřinou a buďte shovívaví k omezením jejích dodávek,“ vzkázal Kyjevanům starosta.

O intenzivním ostřelování v sobotu informovali i představitelé západoukrajinských regionů. Výbuchy bylo slyšet kolem města Rivne, z Chmelnycké oblasti a Volyňské oblasti. Zasažena byla zejména energetická infrastruktura.

Zdroje:
ČTK, NEXTA