Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Mrznoucí Evropanky touží po teple, elektřině a Rusech, hlásá prokremelský klip

Mrznoucí Evropanky touží po teple, elektřině a Rusech, hlásá prokremelský klip
Ilustrační foto. | zdroj: Profimedia

Na sociálních sítích se objevil další z ruských propagandistických klipů. 

Líčí krušný život Britky jménem Mary, která v zamrzlém a zchudlém ostrovním království, v chladné a temné místnosti bez elektřiny komunikuje na internetové seznamce s Rusem Svjatoslavem.

Svjatoslav se jí představuje jako Rus, který je bohatý – okázale rozhazuje bankovky po podlaze. Ukazuje, že má dostatek energií, koupe se ve vaně po okraj naplněné horkou vodou, topí, svítí a zve Mary k sobě do zaslíbeného Ruska.

Horká ruská zima. Neváhejte!

Mary neváhá, nasedá do letadla a vydává se za tím, co doma nemá – za teplem, elektřinou, plynem a bohatstvím.

Když otevře dveře Svjatoslavova moskevského bytu, hledí v úžasu na to se v něm děje. Její „idol“ pobývá v rozsvíceném bytě plném žen ve spodním prádle. Jedna z dívek říká: „Suzy, otevři okno, je tady horko“.

Na konci klipu vidíte titulek: Tato zima bude v Rusku trochu horká.

Jízlivé video vyvolává na twitteru ironické reakce. Jednu z nich retweetnul poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Gerasčenko.

Na obrázku vidíte ruské odvedence v zasněženém zákopu kdesi na Ukrajině, v nichž se snaží zastavit „nacisty a satanisty“ ze Západu. Voják říká: „Konečně ti Evropani mrznou ve svých domech při 19 stupních.“ Druhý mu jadrně odpovídá...

Ruský klip je nápadně podobný videu z letošního června, který láká Evropany k životu v Rusku. Představuje ho jako bohatou, prosluněnou a mírumilovnou zemi, oplývající fosilními palivy, zejména zemním plynem.

Neváhej, zima přichází, píše se v závěrečném titulku klipu.

Obdobný klip publikoval také Gazprom pod názvem Winter will be big (Zima bude velká). A protože zima ještě ani nezačala, nepochybně se dočkáme dalšího pokračování propagandistické série.

Zdroje: