Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Kvůli bouřkám měli hasiči přes tisíc výjezdů, Německem se prohnala tři tornáda

Kvůli bouřkám měli hasiči přes tisíc výjezdů, Německem se prohnala tři tornáda
Následky bouře v německém Lippstadtu | zdroj: Profimedia

Silné bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím zasáhly v pátek večer a během noci na sobotu část Česka. Hasiči vyjížděli k jedenácti stům případů, dlouhodobý denní průměr všech výjezdů v běžný den včetně dopravních nehod, požárů a dalších událostí přitom činí 365.

Největší počet událostí byl ve Středočeském kraji. V Lužné na Rakovnicku udeřil blesk do domu, který začal hořet. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. V Praze počasí poškodilo stanové městečko pro Ukrajince v pražské Troji, ještě během noci byl ale jeho provoz plně obnoven. Bouřky provázel zejména na západě Čech velmi silný vítr.

Podle společnosti ČEZ bylo v pátek v jedenáct hodin večer asi 158 tisíc odběrných míst bez proudu. Na mnoha místech budou práce na odstraňování následků silných bouřek pokračovat celou sobotu.

Německem se prohnala tři tornáda

Silné bouře, které v pátek zasáhly části Německa a vyžádaly si desítky zraněných a jeden lidský život, provázela nejméně tři tornáda. Ta se podle Německé meteorologické služby (DWD) vyskytla v Severním Porýní-Vestfálsku ve městech Paderborn, Lippstadt a ve čtvrti města Höxteru Lütmarsen.

Právě nejlidnatější spolkovou zemi Severní Porýní-Vestfálsko zasáhla nepřízeň počasí především, silné bouřky s lijáky a prudkými větrnými poryvy tam způsobily vážné škody. Jen v Paderbornu bylo podle policie zraněno 43 lidí, desítka z nich vážně. Značné problémy ale bouřková fronta Emmelinde způsobila na více místech Německa.

Zdroje: