Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Největší americká pomoc za dvacet let: Z USA půjde na Ukrajinu 40 miliard dolarů

Největší americká pomoc za dvacet let: Z USA půjde na Ukrajinu 40 miliard dolarů
Zničený obytný dům v Irpini | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden dnes podepsal zákon o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině v objemu téměř 40 miliard dolarů (téměř 933 miliard Kč). Podle médií jde o největší balík americké zahraniční pomoci za posledních přinejmenším dvacet let.

Návrh vojenské a humanitární podpory už schválila jak americká Sněmovna reprezentantů, tak i Senát. Biden původně navrhoval pomoc zhruba o sedm miliard dolarů nižší, jeho rychlý souhlas s navrhovanou pomocí se ale očekával.

Schválením nového balíku pomoci už se podpora Spojených států Ukrajině od začátku války zvýšila asi na 54 miliard dolarů (1,26 bilionu Kč). Pravděpodobně ale nejde o poslední pomoc ze strany Washingtonu v reakci na ruskou invazi.

Biden, který je nyní v Jižní Koreji, původně žádal o schválení pomoci v objemu 33 miliard dolarů s tím, že 20 miliard USD by šlo na vojenskou pomoc. Bidenovi demokraté ve Sněmovně reprezentantů však prosadili ještě štědřejší podporu, přičemž dodatečných sedm miliard dolarů má být rovnoměrně rozděleno na vojenské vybavení a humanitární pomoc.

Návrh počítá s vyčleněním pěti miliard dolarů na humanitární a potravinové programy, další součástí je podpora ukrajinské ekonomiky.

profimedia-0693248324 Zničený ruský tank u ukrajinské obce Buzova | zdroj: Profimedia

Spojenectví USA a Jižní Koreje odstrašuje KLDR, mělo by být posíleno

Biden zahájil svou první návštěvu Asie ve funkci amerického prezidenta ve čtvrtek. Se svým jihokorejským protějškem Jun Sok-jolem se shodli na zesílení opatření s cílem účinněji odstrašit Severní Koreu a na rozšíření spolupráce na řadě kroků, které se týkají oblastí od bezpečnosti v kybernetickém prostoru přes jadernou energetiku až po regionální bezpečnost a dodavatelské řetězce.

Kvůli ohrožení ze strany Severní Koreje chtějí Washington a Soul rozšířit rozsah společných manévrů. Prezidenti se podle společného prohlášení shodli na zahájení příslušných rozhovorů. Totéž platí i pro výcvik a další vzdělávání vojáků. Biden Juna ujistil, že USA jsou nadále odhodlány v případě potřeby na obranu Jižní Koreje „v plném rozsahu“ amerických vojenských kapacit, a to včetně jaderných i konvenčních zbraní a raketových obranných systémů. V Jižní Koreji je umístěno na 28 000 amerických vojáků.

Biden také řekl, že obě země jsou připraveny usilovat o úplnou denuklearizaci Severní Koreje. Jihokorejský prezident upozornil, že Pchjongjang posiluje své jaderné schopnosti a že se svým americkým protějškem hovořil také o možném vyslání bojových letounů a bombardérů do Jižní Koreje. Podle společného prohlášení se prezidenti shodli tako na rozšíření spolupráce při odrážení kybernetických hrozeb z KLDR. Prezidenti také zdůraznili, že cesta k dialogu s KLDR zůstává otevřená.

Podle prohlášení Bílého domu oba lídři potvrdili, že chtějí rozšířit svou pozornost i mimo Korejský poloostrov, aby se vypořádali s globálními problémy včetně ohrožení mezinárodního pořádku založeného na pravidlech, jako je teď ruská invaze na Ukrajinu. Mimo jiné sdíleli znepokojení nad rychlým šířením covidu-19 v Severní Koreji a vyjádřili podporu spolupráci s mezinárodním společenstvím při poskytování pomoci.

Zdroje: