Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Kšeft jako hrom: USA před 156 lety koupily Aljašku za pár šupů

Kšeft jako hrom: USA před 156 lety koupily Aljašku za pár šupů
Spojené státy koupily 30. března 1867 od Ruska Aljašku za 7,2 milionu dolarů | zdroj: Profimedia

Když Donald Trump chtěl před pár lety od Dánska koupit Grónsko, považoval to kdekdo za hloupý vtip. Ale tak absurdní to zase nebylo: Dějiny USA jsou v podstatě dlouhou řadou dobývání, ale i nákupů území. Vždyť když v roce 1776 vyhlásilo třináct anglických kolonií nezávislost, měly rozlohu pouhých 151 tisíc kilometrů čtverečních, což jsou necelá dvě procenta dnešní rozlohy USA.

Největší kšeft se v tomto směru podařil americkému ministrovi zahraničí Williamu Henrymu Sewardovi, který 30. března 1867 koupil od ruské carské říše Aljašku. Za akr půdy zaplatil dva centy, což suma sumárum činilo 7,2 milionu dolarů (přepočteno na dnešní relace to odpovídá zhruba 127 milionům). V podstatě za facku tak získal území velké přibližně jako Francie, Německo, Polsko, Česko, Slovensko, Rakousko a Maďarsko dohromady. Aljaška se stala nejvýhodnějším obchodem, jaký kdy washingtonská vláda uzavřela.

Car potřeboval peníze, Aljašku by asi navíc beztak neubránil před dobyvateli

První ruští osadníci přicházeli na Aljašku v 18. století. Ruské výpravy začaly nově objevenou zemi později hospodářsky využívat, především k lovu kožešinové zvěře. První ruskou osadu zde v roce 1784 založil objevitel a obchodník Grigorij Ivanovič Šelechov.

Po katastrofálním výsledku krymské války v roce 1856 potřeboval car Alexandr II. naléhavě peníze. Navíc usoudil, že by se Aljaška v případných budoucích válkách dala jen obtížně ubránit. Již v následujícím roce se proto konala první neformální jednání o převzetí kolonie Spojenými státy. Během americké občanské války v letech 1861-1865 byly rozhovory u ledu.

Právník a liberální odpůrce otroctví William Seward byl guvernérem New Yorku, senátorem a jednu chvíli byl dokonce považován za nejslibnějšího republikánského kandidáta pro prezidentské volby v roce 1860. Proti Abrahamu Lincolnovi sice nakonec neměl šanci, stal se pak ovšem jeho ministrem zahraničí.

Na Sewarda byl spáchán atentát 14. dubna 1865 prakticky současně s atentátem na Lincolna, nicméně ministr útok na rozdíl od prezidenta přežil a zůstal ve funkci i za jeho nástupce Andrewa Johnsona. Myšlenky na získání Aljašky se nevzdal a vrátil se k ní, jakmile byly po skončení války vyřešeny nejnaléhavější úkoly.

Vymačkaný pomeranč? Kdepak, kšeft k nezaplacení!

Po téměř čtyřech týdnech jednání si Seward a ruský diplomat Eduard Andrejevič de Stoeckl 30. března 1867 ve čtyři hodiny ráno plácli: Spojené státy koupily kolonii Ruská Amerika za 7,2 milionu dolarů, což bylo kolem dvou procent tehdejšího státního rozpočtu USA.

Americká veřejnost zpočátku dohodu ostře kritizovala, protože ji považovala za zbytečné vyhazování peněz. New York World například označil získané území za vymačkaný pomeranč, který je až na pár výjimek i zadarmo drahý. Aljašce se posměšně říkalo Sewardův úlet, Sewardova chladírna, Park ledních medvědů nebo Walrussia (spojením výrazů pro ‚mrože‘ a ‚Rusko‘). Přesto smlouvu ratifikoval Senát a podepsal prezident Johnson. Území pak v říjnu 1867 slavnostně předal Spojeným státům fregatní kapitán a poslední carův zástupce Alexej Alexejevič Peščurov.

V lednu 1959 se Aljaška stala 49. státem USA a dnes díky svým nerostným surovinám patří k těm ekonomicky úspěšnějším. Podle údajů z roku 2020 je na desátém místě v rámci Spojených států s příjmem 73 707 dolarů na obyvatele. profimedia-0511963784 William H. Seward | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní, Die Welt