Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Nejpoctivější americký politik je po smrti

Nejpoctivější americký politik je po smrti
Pan starosta Stubbs | zdroj: www.facebook.com/TalkeetnaMayorStubbs

Začíná to jako v pohádce, ale tahle je spíš pro dospělé, protože má smutný konec. Bylo nebylo. Za sedmero skalami, sedmero ledovci a sedmero závějemi v jedné vesničce na Aljašce měli tuze hodného starostu. Ale tenhle starosta nebyl jako ostatní starostové. Moc toho nenamluvil… vlastně v životě neřekl ani slovo. Byl to takový tichošlápek. Rád si pospal… vlastně spal skoro pořád. Říkali mu Stubbs. Nikdo nikdy nevěděl, jestli to bylo jméno, příjmení nebo přezdívka. Prostě Stubbs. Teď po dvaceti letech věrné služby zemřel a vesničany to zarmoutilo natolik, že se rozhodli už nikdy nepostavit žádného nového kandidáta na starostu. Stejně by nemohl být lepší než pan Stubbs.

Kdo by si konečně nepřál takového politika? Pan Stubbs byl čestný, dokázal lidi usmiřovat, všichni ho měli rádi, nikdy nezvýšil daně, nemíchal se do soukromých záležitostí místních obyvatel, neharašil zbraněmi, neplnil Twitter přihlouplými vzkazy, nelhal a stranické machinace nikdy nestavěl nad obecné blaho. Prostě ideální politik, jakého Amerika už dlouho neměla. A znali jej i daleko za humny jeho obce Talkeetna, ležící asi dvě hodiny autem severně od největšího aljašského města Anchorage. O víkendu ve spánku zemřel a devět stovek obyvatel obce drží státní, nebo vlastně spíš obecní smutek.

Dlužno ovšem přiznat, že se pan Stubbs dožil požehnaného věku. Dvacet let a tři měsíce se nezdá být mnoho, ale přepočteno na lidský věk to odpovídá zhruba 93 letům. A to je vlastně pointa celého příběhu: Pan Stubbs byl totiž kocour. Zrzavý kocour, kterého se jako opuštěného kotěte ujali majitelé místního krámku se smíšeným zbožím Nagley's Store, odkud pak chlupatý starosta panoval a vyřizoval svou denní agendu. Když obchod před dvěma a půl roku převzala rodina Sponeových, podle smlouvy tak musela učinit i s kocourem. Pokud je známo, byl to jediný čtyřnohý starosta v celých Spojených státech - a samozřejmě celebrita.

Čestný kočičí starosta

Stubbs po většinu života zastával funkci "Honorary Feline Mayor", tedy čestný kočičí starosta. Do úřadu nastoupil jako jednoletý v roce 1998 a nepustil ho až do smrti. Obyvatelé Talkeetny totiž byli s lidskými kandidáty na starostu obce tehdy natolik nespokojeni, že jich většina na volební lístek napsala právě Stubbse.

Proti jeho politice vrnění a tulení nikdy nikdo neměl žádnou výhradu a kocour se stal natolik výraznou celebritou, že se s ním fotili i turisté mířící tudy do národního parku Denali. Tři čtvrtiny všech zákazníků obchodu si během nakupování neodpustili otázku "kdepak máme pana starostu?" anebo hlásili, že s ním mají úřední jednání, vzpomínají v nekrologu Sponeovi. A i když mu chyběly typické vlastnosti protřelého politika, jako je řečnická obratnost, ostré lokty a hroší kůže, vždy si v průzkumech vedl velmi dobře a žádný dvounožec se jej nikdy neodvážil z funkce svrhnout.

Ale ani Stubbsova vláda se neobešla bez krizí. Přece jen se našel někdo, kdo s jeho politikou nebyl podle všeho spokojen. Před čtyřmi lety jej zákeřně napadl sousedovic hafan a pan starosta pak celé týdny zápasil o život se zlomenou hrudní kostí, těžkým poraněním plic a hlubokými kousanci po celém těle. Politický atentát ale nakonec přežil a se vší parádou se do svého úřadu vrátil.

Stubbs si vychoval nástupce: Bude jím "Ten velký"

Teprve loni se nad jeho vládou začala pomalu ale jistě stahovat mračna. Stáří se na něm podepsalo, pracovní povinnosti, úsměvy do kamer a fotoaparátů a odmňoukání spousty rozhovorů pro média vykonaly své. Unavený a dlouhou, poctivě vykonávanou, náročnou a odpovědnou funkcí zmožený kocour se na veřejnosti ukazoval stále méně. Pult v obchodě Sponeových, kde se tak rád vyvaloval, často zel prázdnotou, až postupně osiřel docela. Stejně jako sklenice na margaritu, z níž se Stubbs stravoval i napájel a která vlastně představovala jediný viditelný luxus, jehož se panu starostovi dostalo.

Kdo teď počítá s lítým bojem zájemců o uvolněnou funkci, bude zklamán. Nikdo z obyvatel kandidovat nehodlá a zvířecí správa obce bude podle všeho pokračovat. Zřejmě se jí ujme jiný kocour Sponeových: Ve stopách Stubbsových pacek by prý mohl vykročit kočičák Denali. Od svého předchůdce toho spoustu odkoukal, povahou si jsou hodně podobní, také si dokáže užívat publicitu a těžko najít někoho lepšího. Ani Stubbs by určitě nebyl proti. S koťaty Aurorou a Denalim byli ti nejlepší přátelé, i když se to před rokem po jejich příchodu do domu zpočátku neobešlo bez nějakého toho zasyčení, naježení i ťafnutí.

A mimochodem: Potenciální nový starosta je už jenom svým jménem předurčen k tomu, aby se z něj stala silná osobnost. Denali je nejvyšší horou Severní Ameriky, ze školy si ji budeme pamatovat ještě jako Mount McKinley. Ke svému původnímu indiánskému názvu, který znamená "Ten velký", se po dlouholetém sporu vrátila před dvěma lety.

Zdroje:
CNN, Vlastní, Die Welt