Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Vzácná paryba, nebo hračka? Objev řeckých vědců je možná jedna velká blamáž

Vzácná paryba, nebo hračka? Objev řeckých vědců je možná jedna velká blamáž
Žralok šotek (Mitsukurina owstoni) | zdroj: Profimedia

Bizarní sled událostí strhla studie řeckých biologů o druzích ve Středozemním moři, mezi kterými byl i žralok šotek. Experti na paryby své kolegy na sociálních sítích i v odborných časopisech kritizovali za možný podvrh a objevily se i pochyby, zda si náhodou vzácného žraloka nespletli s dětskou hračkou.

Žralok šotek žije v hlubokých vodách podél kontinentálních pobřeží a existuje o něm jen velice málo informací. Do povědomí vstoupil hlavně pro svůj roztodivný vzhled; jeho děsivé, čnějící čelisti inspirovaly mimo jiné mimozemská monstra ve filmové sérii Vetřelec. Pozorování jsou mimořádně vzácná, ve Středozemním moři objeven nikdy nebyl.

Vědci ale nedávno ohlásili nález exempláře, jehož moře vyplavilo na pláž v Řecku. Své poznatky spolu se záznamy o dalších druzích poprvé objevených ve Středomoří zveřejnili v odborném časopise Mediterranean Marine Science, ve kterém se píše, že parybu na pláži našel amatér Jannis Papadakis. Ten ji opřel o kameny, vyfotil a zaslal místním odborníkům.

Výsledný odborný článek se sice zdál být úspěchem spolupráce laiků a odborníků, netrvalo ale dlouho a experti na žraloky z celého světa začali vyjadřovat pochyby, píše list The New York Times.

„Něco na něm nesedělo,“ řekl žraločí odborník David Ebert. „Je příliš malý a jeho žábry nevypadají, že by byly skutečně otevřené. Vůbec nevypadá přirozeně,“ uvedl Ebert. Podezření ještě umocnil fakt, že se vědci v odborném článku opírali pouze o fotografii a stručný popis zaslaný Papadakisem. V listopadu skupina výzkumníků zveřejnila komentář, ve kterém zpochybnila, zda je žralok šotek na snímku vůbec živá bytost.

Tento měsíc pak vědci na sociálních sítích zveřejnili snímek plastové hračky žraloka šotka od italské společnosti DeAgostini, která se parybě z Papadakisova snímku až nápadně podobá. „Potvrzuje to naše pochyby? Rozhodněte se sami,“ napsali odborníci.

336654849_738901281216850_4764527698014457984_n zdroj: facebook.com/sharkreferences

Zdroje: