Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Křičet na děti podle výzkumu nepomáhá. Naopak to jejich chování zhoršuje

Křičet na děti podle výzkumu nepomáhá. Naopak to jejich chování zhoršuje
Otec "verbálně vychovává" svou dceru | zdroj: ThinkStock

Vědci zjistili, že děti, na které rodiče křičí, mohou dostat depresi a jejich chování je obecně horší. Často je to také může poznamenat na celý život. Informuje o tom britský deník The Times.

Vedoucí výzkumu z Pittsburghské univerzity Ming-Te Wang uvádí: "Tvrdá verbální výchova se ukazuje být škodlivá za všech okolností. Rodiče by měli zůstat klidní a připomínat si, že křik nepomůže; ve skutečnosti to situaci zhorší."

Vědci zjistili, že třináctileté děti, na něž rodiče křičeli nebo jim nadávali, měli v následujícím roce více depresivních příznaků než jejich vrstevníci, které rodiče tímto způsobem nevychovávali. Kromě toho měli také větší sklony ke špatnému chování ve škole, lhaní, kradení a rvačkám.

Studie trvala dva roky a bylo do ní zapojeno téměř tisíc dětí ve věku 13 až 14 let. Jejich rodiče byli dotazováni, kolik verbálního umravňování použili. Odpovídali také na otázky ohledně kvality vztahu s dítětem, rodičovské vřelosti a pocitů jich samotných i jejich náctiletých dětí. Většina rodin pocházela ze střední třídy.

Profesor Wang dále upozornil: "Jde o jednu z prvních studií, které ukazují, že tvrdá verbální výchova je škodlivá. Mnoho studií se zaměřuje na fyzické trestání, ale tvrdé verbální tresty jsou vážným problémem. Představa, že dítě pochopí, že to 'dělají proto, že mě milují', je mylná. Náctiletí se cítí dotčení a snižuje jim to sebedůvěru. Občas pochybují o tom, zda je jejich rodiče mají rádi. Bolí je to."

Odborníci také zjistili, že dospělí lidé, kteří byli v dětství týráni, uvádějí, že právě slovní napadání u nich mělo nejdelší a největší negativní následky. Profesor Wang proto rodičům doporučuje, aby se raději snažili si se svými dětmi promluvit a pokusili se pochopit jejich úhel pohledu.

Zdroje: