Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Studie: Videohry pomáhají starým lidem udržet si dobrou paměť a pozornost

Studie: Videohry pomáhají starým lidem udržet si dobrou paměť a pozornost
Dědeček s vnučkou hrají videohry (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Podle nové studie publikované v časopise Nature mají videohry obrovský potenciál pomoci starým lidem udržet si svěží mysl. Hraní videoher v pozdním věku totiž prokazatelně zlepšuje hned několik zásadních mentálních schopností. Tématu se věnuje dnešní vydání deníku The Times.

3D videohra s názvem NeuroRacer, která byla speciálně navržena pro seniory a člověk v ní řídí auto, zatímco musí reagovat na různé nepředvidatelné značky, v testu Kalifornské univerzity více než obstála. Senioři ve věku 65 - 79 let, kteří hru hráli tři hodiny týdně po dobu jednoho měsíce, v ní posléze byli lepší, než netrénovaní dvacetiletí. A nejen to. Také v reálném život se jim zlepšila pozornost, paměť a schopnost řešit více úkolů najednou.

Jelikož podobných výzkumů zatím nebylo provedeno mnoho, vědci se domnívají, že potenciál videoher může být v tomhle směru obrovský. Odhadují také, že pokud by lidé začali s hrou už dříve, mohli by tím oddálit některé změny v mozku, které bývají spojovány se stárnutím. 

Výzkum byl proveden na třech skupinách starých lidí. Jedna skupina hrála hru, kde bylo třeba řešit více úkolů najednou, druhá takovou, kde bylo třeba řešit jen jeden úkol nebo reagovat na značky, a třetí hru nehrála vůbec. Aktivita mozku účastníků byla měřena pomocí EEG. Ukázalo se, že první skupina měla oproti ostatním dvěma daleko rychlejší reakce v prefrontální mozkové kůře.

 

Zdroje: