Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Vědci objevili nový gen, který slibuje pokrok při léčbě rakoviny vaječníků

Vědci objevili nový gen, který slibuje pokrok při léčbě rakoviny vaječníků
DNA (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Vědci z Velké Británie objevili u myší gen, který – pokud je poškozen - potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny vaječníků. Pokud by gen fungoval podobně i u lidí, bylo by podle vědců v budoucnu možné provádět u žen nová vyšetření. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

Výsledky nového výzkumu byly publikovány v časopise Nature. Vědci se ve studii zaměřili na gen označovaný jako Helq, který se podílí na opravování poškozené DNA. Jejich výzkum přinesl zjištění, že myši vykazující problémy s tímto genem jsou dvakrát náchylnější k rozvinutí rakoviny vaječníků a dalších nádorů a projevují rovněž známky neplodnosti.

Podle vědců je tento objev u myší důležitý především z toho důvodu, že podobný princip může platit i pro ženy. Na ověření toho, zda by se dala informace využít i v medicíně, se zaměří další kroky výzkumu. Vědci tak doufají, že v budoucnu by se možná ženy mohly podrobovat vyšetření pátrajícímu po chybách v genu Helq, které by znamenaly zvýšení rizika na rozvinutí rakoviny vaječníků. Pro lékaře by to byl významný krok vpřed především proto, že rakovinu vaječníků je těžké odhalit včas a poté úspěšně léčit.

Ve Velké Británii je rakovina vaječníků pátým nejčastějším rakovinným onemocněním u žen. Každý rok je rakovina vaječníků diagnostikována u 7000 žen a více než 4000 jich na toto onemocnění zemře.

Zdroje:
BBC